Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ζάκυνθος, καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτες 6 πυρκαγιές, παρά τις προσπάθειες των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι εστίες εντοπίζονται στον Κοιλιωμένο, στο όρος Βραχίωνας και 4 στην περιοχή των Βολίμων. Πιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στον Κοιλιωμένο, καθώς η φωτιά απειλεί το χωριό Αγαλάς, οι κάτοικοι του οποίου βρίσκονται σε επιφυλακή. Από τις φλόγες έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ είναι πιθανό να έχουν καεί στάβλοι με ζώα.

Στο νησί επιχειρούν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα απ` όλη την Ελλάδα, καθώς και τα εναέρια μέσα, ωστόσο, οι δυνατοί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Για πρωτοφανή μέτωπα μίλησε στην ΕΡΤ και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, προσθέτοντας ωστόσο, πως δεν έχει επηρεαστεί η τουριστική κίνηση στο νησί. Σημειώνεται ότι συνολικά σε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και ίσως και για τους εμπρηστές που ενδεχομένως βρίσκονται από πίσω.

Μόνον την περασμένη νύχτα και σήμερα το πρωί, εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στις Βολίμες, την ώρα που μαίνονταν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, ενώ μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 10.15 σήμερα το πρωί στην περιοχή της Δάφνης, στα νοτιοανατολικά του νησιού.

«Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πεντε πυρκαγιές.

Όπως τόνισε, η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιφυλακή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες από την Αστυνομία και ταυτόχρονα συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση από το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Σώματος, που εστάλη από χτες το απόγευμα στην Ζάκυνθο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11.30 το πρωί σε έκταση με πουρνάρια στην Παλιά Καβάλα. Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος δύο καναντέρ, δύο πετζετέλ, υδροφόρες και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Καμένα Βούρλα, Θεοδώριανα Τζουμέρκων και `Ελαια Γορτυνίας.

Ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Αλβανίας για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων στα ελληνικά μειονοτικά χωριά, η χώρα μας στέλνει σήμερα επιπλέον επίγειες δυνάμεις, που συνολικά θα ανέρχεται σε 7 πυροσβεστικά οχήματα.

Μοιράσου το άρθρο: