Η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει σήμερα όσον αφορά το αίτημα να αρθεί η ισχύς του εντάλματος σύλληψης του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο 46χρονος ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks, έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και παραμένει τα τελευταία χρόνια.

Ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο τον Ιούνιο του 2012 αφού καταζητείτο από τη σουηδική δικαιοσύνη εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό, τις οποίες αρνείται μέχρι και σήμερα.

Έπειτα από πολλές ανατροπές, οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές κατέληξαν να βάλουν στο αρχείο την υπόθεση τον Μάιο του 2017. Για τους συνηγόρους του, το ένταλμα των βρετανικών Αρχών για τη σύλληψή του έχει κατά συνέπεια χάσει τον λόγο ύπαρξής του.

Η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ επικαλείται εξάλλου τα προβλήματα υγείας του Αυστραλού, καθώς όπως σημειώνει δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, πάσχει από κατάθλιψη, ενώ έχει επίσης προβλήματα στα δόντια και πόνους στην πλάτη.

Τον Δεκέμβριο, το Κίτο ανακοίνωσε ότι έδωσε στον Ασάνζ την υπηκοότητα του Ισημερινού και απηύθυνε έκκληση στις βρετανικές Αρχές να του αναγνωρίσουν διπλωματικό καθεστώς, κάτι που θα του επέτρεπε να εγκαταλείψει την πρεσβεία στο Λονδίνο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε να του αναγνωρίσει αυτό το καθεστώς, ενώ οι βρετανικές εισαγγελικές Αρχές επιμένουν ότι το βρετανικό ένταλμα σύλληψης παραμένει ακόμη έγκυρο, επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ παραβίασε τους όρους που του είχαν επιβληθεί όταν είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

Η βρετανική αστυνομία έχει από την πλευρά της καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να συλλάβει τον Αυστραλό τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.

Από την πλευρά του, ο Ασάνζ φοβάται ότι στην περίπτωση που συλληφθεί οι Αρχές της Βρετανίας θα προχωρήσουν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων και στρατιωτικών μυστικών το 2010.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε τονίσει τον Απρίλιο του 2017 ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο: