Σε καλό κλίμα και με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «σαφή κατανόηση» ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων και μίλησε για ουσιαστική πρόοδο στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ άπό τις Βρυξέλλες, οι δανειστές κατέθεσαν σχέδιο, για νομοθέτηση μέτρων 2% του ΑΕΠ, με ρήτρα ακύρωσης, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι.

Σημειώθηκε πρόοδος. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος για να επιστρέψουν οι θεσμοί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group (EwG), Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Επίσης, δυο επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός για συμφωνία στο Eurogroup

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, όσο παραμένουν, οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, δυσκολεύουν τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακιών. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι στη συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος-Ραλλού Αλεξοπούλου

Σχετική είδηση: Συνάντηση Βρυξελλών: Πρώτος στόχος η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Μοιράσου το άρθρο: