Με την ψήφο εμπιστοσύνης 151 βουλευτών η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι διασφαλίζει τη συνέχεια της θετικής ατζέντας, με έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνίας και ορίζοντα την ολοκλήρωση της θητείας της. Επόμενη κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Το σήμα για την άμεση έναρξη των διαδικασιών έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Βουλή όταν κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπου διευκρινίζεται ότι με τις συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα αποσαφηνίζεται κάθε ισχυρισμός ή σύγχυση σχετικά με τα ζητήματα εθνικότητας, ιθαγένειας και γλώσσας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο για πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που προέβαλε, για να κρυφτεί από την ιστορική ευθύνη, και τον κάλεσε σε δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Ζητούμενο παραμένει η τελική στάση που θα επιλέξει τελικά το Ποτάμι, το οποίο αρχικά έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας, αλλά και η απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, από το ΚΙΝΑΛ.

Η επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αναδιάταξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και οι απειλές κατά βουλευτών συνέθεσαν το σκηνικό της μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κρίσιμες διευκρινίσεις για τη ρηματική διακοίνωση

Στη ρηματική διακοίνωση διευκρινίζεται πως ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του συντάγματος της γείτονος, και σύμφωνα με τις αλλαγές ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, η οποία δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών.


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

«Η Βουλή χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Με αυτό το δεδομένο, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι:

Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι.

Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ η κατά των εθνικών μας συμφερόντων.

Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες.

Υπηρετώντας αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν».

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό βήμα» για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, «τη διεξαγωγή της συζήτησης (ντιμπέιτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Η πρότασή μας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική, και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.

Οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήματα, και να αντιμετωπίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, με γνώμονα την αλήθεια, και με κριτή τη συνείδησή τους, χωρίς να υποκύπτουν σε μικροκομματικά παιγνίδια και υστερικές εκδηλώσεις δήθεν πατριωτικού ανταγωνισμού.

Το ίδιο καλούνται να πράξουν και όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως και ο κάθε βουλευτής. Σε τέτοια μείζονα εθνικά θέματα, αυτό που πρέπει να πρυτανεύει είναι το πατριωτικό συμφέρον και η βεβαιότητα ότι οι πάντες θα κριθούν από τον λαό, και την Ιστορία.

Γιατί και σήμερα, όπως και πάντα, εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό», επισημαίνει καταλήγοντας.

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου, Νίκος Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο: