Χωρίς τελική συμφωνία, αλλά με «σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες, για το Brexit. «Θα επανέλθουμε πριν από το τέλος της εβδομάδας και αισιοδοξώ ότι θα το ολοκληρώσουμε με θετικό τρόπο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για τους όρους του «διαζυγίου» λιγοστεύει, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήταν «έτοιμος να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής σχέσης αλλά τον εμπόδισε η απουσία συμφωνίας για τους όρους του Brexit».

«Παρά τη σημαντική πρόοδο δεν ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σήμερα καθώς κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση και περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αργότερα αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μετά το πέρας της συνάντησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ικανοποιητική πρόοδος» μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου και ότι δεν αποτελεί «αποτυχία» η σημερινή συνάντηση.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση» στην οποία επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος». «Κάποιες διαφορές παραμένουν» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, εκφράζοντας και αυτή την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι δυνατή πριν από την προθεσμία της 14ης Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας,  απαιτούν η πρωθυπουργός να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος, ενώ οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση κατά τη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Μετά το δημοψήφισμα του 2016, εξέχουσες προσωπικότητες που εναντιώνονται στο Brexit έχουν προτείνει το Λονδίνο να πάρει πίσω την απόφαση και να αποφύγει μια εξέλιξη που θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφική για τη βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Daily Mail, οι μισοί πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Ανταπόκριση Ευδ. Λυμπέρη

Σχετική είδηση:

Μοιράσου το άρθρο: