Στο 51,34% ανέρχεται το ποσοστό του «Ναι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, μεταδίδουν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι το στρατόπεδο του Ναι δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε, ωστόσο ο ίδιος σημείωσε, ότι το Ναι  εξακολουθεί να προηγείται. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο διάγγελμά του έκανε λόγο για μια νέα αρχή, ευχαρίστησε τον λαό της Τουρκίας και χαιρέτισε από καρδιάς τον Ταγίπ Ερντογάν.  Με την επικράτηση του Ναι, η χώρα αναμένεται να μεταβάλλει το πολίτευμά της από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε προεδρική δημοκρατία με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή το «Ναι» επικράτησε στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «Όχι» κυριαρχεί στις παράκτιες περιοχές και στο νοτιοανατολικό τμήμα. Σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα επικράτησε το «Όχι».

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της Τουρκίας εκτιμάται στο 86,28%. 

Ερντογάν: Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα«.

Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

Περίπου 55,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, προσήλθαν στα 167.000 εκλογικά τμήματα για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν υπογραμμίζουν ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο ώστε να αποκτήσει η Τουρκία μια ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας αλλά και στην οικονομία της.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός», είπε σήμερα ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ» Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.

Όπως έγινε γνωστό, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε να θεωρηθούν ως έγκυρα και τα ψηφοδέλτια που δεν ήταν μέσα σε σφραγισμένους φακέλους.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. «Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, το CHP, δηλώνει πως θα ζητήσει εκ νέου καταμέτρηση για το 37% των ψήφων του δημοψηφίσματος. 

Δύο νεκροί στο Ντιγιάρμπακιρ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κατοίκων ενός χωριού στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ ήταν σε εξέλιξη το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα στο χωριό Γιαμπανάρντι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα αίτια του επεισοδίου ενδέχεται να οφείλεται δηλαδή στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις των δύο ομάδων.

Τα… παρατράγουδα της ψηφοφορίας

Από τη διαδικασία δεν έλλειψαν και οι καταγγελίες για νοθεία. Για παράδειγμα, σε επαρχία της Κωνσταντινούπολης έχουν αναφερθεί περιστατικά ύπαρξης των σφραγίδων που αφορούν μόνο στο «Ναι» και όχι εκείνες που δίνουν την επιλογή στο «Όχι».

Παράλληλα, στην επαρχία Μους, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού βγαίνει από το παραβάν συνοδεία με ακόμη έναν άνδρα, και λίγο μετά έχει καταγραφεί να ρίχνει μέσα στην κάλπη, πέντε ψηφοδέλτια.

Οι πολίτες έφτασαν στις κάλπες, με κάθε τρόπο.

Ακόμη και πριν από τον γάμο τους, το ζευγάρι συμμετείχε στην κρίσιμη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: