Γενικές πληροφορίες


Την 1η Αυγούστου 2014, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αττική, τον Αργοσαρωνικό, την κεντρική και νότια Εύβοια, αλλά και τις δυτικές ακτές των Κυκλάδων θα αποκτήσουν πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα και θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα ψηφιακά, με τέλεια εικόνα και ήχο!

Πρόκειται για το δεύτερο περιοχικό switch – off. Δηλαδή 11 κέντρα εκπομπής που τώρα εκπέμπουν αναλογικά στην Αττική και την Εύβοια θα περάσουν οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, 2 κέντρα, ο «Υμηττός» και η «Αίγινα» τα οποία εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, θα μεταβούν στις τελικές συχνότητες εκπομπής που είναι κατοχυρωμένες από το κράτος. Συνολικά δηλαδή 13 κέντρα θα εκπέμπουν επίγειο ψηφιακό σήμα δίνοντας πρόσβαση στους τηλεθεατές της Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και των δυτικών ακτών των Κυκλάδων σε μία αναβαθμισμένη τηλεοπτική εμπειρία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ: Επανασυντονισμός

Όσοι κάτοικοι λαμβάνουν ήδη επίγειο ψηφιακό σήμα (πρόκειται για την πλειοψηφία των κατοίκων του λεκανοπεδίου) από τα Κέντρα Εκπομπής «Υμηττός» ή «Αίγινα», θα χρειαστεί την 1η Αυγούστου 2014 να κάνουν επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στο δέκτη τους και να τον επανασυντονίσουν στις νέες συχνότητες. Διαφορετικά θα χάσουν όλα τα κανάλια και θα βλέπουν μαύρο στις οθόνες τους.

Βήματα

Για την πραγματοποίηση του συντονισμού χρειάζεται ο τηλεθεατής
(1) να μεταβεί στο μενού του δέκτη του
(2) να επιλέξει «Εγκατάσταση» αν διαθέτει αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτει τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
(3α) να πραγματοποιήσει αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης σκανάρει όλες τις διαθέσιμες συχνότητες και τις αποθηκεύει στη μνήμη
(3β) είτε να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη το κανάλι και τη συχνότητα.
(4) στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ ΝΑΙ
(6) Exit ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.

Αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό τότε ακολουθεί την ίδια διαδικασία, επιλέγοντας όμως και αποθηκεύοντας μεμονωμένα μία-μία τις συχνότητες.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα τρία πιο συνηθισμένα προβλήματα που κάποιοι δέκτες εμφανίζουν κατά τον επανασυντονισμό:


Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάβασης στην ψηφιακή ευρυεκπομπή

Τόσο οι ημερομηνίες των switch-off όσο και η σειρά των περιοχών στις οποίες θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό σήμα έχουν καθοριστεί από τα Αρμόδια Υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Υπουργείο Επικρατείας.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 30150/901/Φ.111Α/16-5-2014, Φ.Ε.Κ. 1338/Β’/27-5-2014 καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης για τα πρώτα 4 switch-off:


ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;

Η πλειοψηφία των τηλεθεατών δεν γνωρίζει από ποιο κέντρο λαμβάνει σήμα και αν βλέπει ήδη ψηφιακά. Αυτό συμβαίνει γιατί στο λεκανοπέδιο ένας τηλεθεατής είχε τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα βλέπει τηλεόραση αναλογικά από την «Πάρνηθα» ή ψηφιακά από τον «Υμηττό» ή την «Αίγινα» (τα δύο αυτά κέντρα εκπέμπουν ήδη ψηφιακά από το 2010).

Α. Αν έβλεπε αναλογικά πριν την 01/08/14, για να κάνει λήψη του επίγειου ψηφιακού σήματος της ΕΡΤ θα χρειαστεί:

1. Να ανήκει σε περιοχή κάλυψης κάποιου ενεργοποιημένου ψηφιακού κέντρου εκπομπής

Θα υπάρχουν περιοχές που θα καλύπτονται από περισσότερα του ενός κέντρα. Σε αυτή την περίπτωση μεταφέρουμε όλες τις ενδεχόμενες επιλογές. Αυτό συμβαίνει γιατί σε κάποια εγκατάσταση μπορεί να υπάρχει για π.χ. κάποιο διπλανό κτίριο που να μην ευνοεί τη λήψη από κάποιο κέντρο (πληροφορία που δεν μπορούν εύκολα οι χάρτες να μας μεταφέρουν).

2. Να έχει στραμμένη την κεραία του προς το κέντρο εκπομπής που τον εξυπηρετεί

Υπάρχουν τηλεθεατές που διατηρούν 2 ή και περισσότερες (εξωτερικές) κεραίες στην εγκατάστασή τους. Πρέπει να διατηρήσουν μία. Αν πάλι διαθέτουν εσωτερική κεραία είναι καλύτερα να την τοποθετήσουν σε κάποιο ψηλό σημείο στο σπίτι για να μειώσουν τις παρεμβολές στο σήμα.

3. Να διαθέτει δέκτη που να υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T MPEG-4 AVC ή Η.264:

i. Τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-4 AVC ή Η.264:
Εάν ο καταναλωτής έχει αγοράσει την τηλεόρασή του από τον Οκτώβριο 2009 κι έπειτα, τότε πιθανά διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4.

ii. Εξωτερικό αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-4 ή Η.264:
Για κλασσική αναλογική τηλεόραση (CRT - «κουτί», όχι επίπεδη) αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART (μαύρο βύσμα) ή RCA (βύσμα με 3 χρώματα- κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).
Για τηλεοράσεις LCD ή Plasma (επίπεδες) τότε συνιστάται αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI (πλακέ υποδοχή) που προσφέρει μέγιστη ποιότητα θέασης.

iii. Κάρτα μετατροπέα (module) MPEG-4:
Στο εμπόριο υπάρχουν κάρτες, γνωστές και ως μοντούλες (modules), οι οποίες αποκωδικοποιούν το πρωτόκολλο MPEG-4 AVC και το επανακωδικοποιούν σε σήμα Video MPEG-2. Με την τεχνολογία αυτή μπορεί να γίνει αναβάθμιση οποιασδήποτε τηλεόρασης έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-2 ή συσκευής ψηφιακού αποκωδικοποιητή MPEG-2, εφόσον διαθέτει κατάλληλη θύρα/εσοχή (Common Interface) που υποστηρίζει τα DVB Common Interface Standards.

Προσοχή!

Όσοι καταναλωτές σκέφτονται να αγοράσουν τέτοιου είδους κάρτας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι όλες οι κάρτες συμβατές με όλες τις συσκευές. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γνωρίζουν τον ακριβή τύπο της τηλεόρασης τους, έτσι ώστε στα σημεία πώλησης να ενημερωθούν από τον πωλητή για πιθανή ασυμβατότητα. (Σε περίπτωση προβλημάτων, να απευθυνθούν στο κατάστημα αγοράς) Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρησιμοποιώντας κάρτα μετατροπής τα κανάλια αλλάζουν με μικρή καθυστέρηση.

iv. USB tuner - για λήψη των ψηφιακών καναλιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή:
Η χρήση κεραίας (συνήθως περιλαμβάνεται στη συσκευασία) είναι απαραίτητη.

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος ΔΕΝ απαιτείται αλλαγή κεραίας.

4. Να συντονίσει το δέκτη του στις αντίστοιχες συχνότητες της περιοχής του.

Β. Αν έβλεπε ήδη ψηφιακά είτε από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός» είτε από το κέντρο εκπομπής «Αίγινα» ισχύουν τα παρακάτω:

Αν αλλάζοντας τα κανάλια βλέπει και τις πληροφορίες ηλεκτρονικού προγράμματος (EPG), τότε βλέπει ψηφιακά και θα χρειαστεί:

Την 1η Αυγούστου 2014 να κάνει επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στο δέκτη του, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή, και αυτόματο συντονισμό.

Θα χρειαστεί να ελέγξει τις οδηγίες χρήσης της συσκευής του για να δει τα βήματα του επανασυντονισμού. Οι πιο πολλές συσκευές ακολουθούν την παρακάτω διαδικασία:

α. Μενού και μετά «Εγκατάσταση» για τους αποκωδικοποιητές και «Ρυθμίσεις» για τις τηλεοράσεις.
β. «Αυτόματος συντονισμός» (ορισμένες συσκευές μπορεί να χρησιμοποιούν τα λεκτικά «αυτόματη αναζήτηση», «αυτόματο σκανάρισμα»). Επίσης μπορεί να επιλεχθεί και ο «χειροκίνητος συντονισμός» και να αποθηκεύσει ένας τηλεθεατής μία – μία τις συχνότητες.
γ. Στο τέλος «ΟΚ/ YES» και το κουμπί «Exit»

.