Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, κλείνει τριάντα χρόνια, ωρίμασε, αλλά διατηρεί άσβεστη τη δίψα του για τις καλές ευρωπαϊκές ταινίες.

Πανέτοιμο να γοητεύσει και φέτος τους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου, σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Θα προβάλλει το βωβό αριστούργημα «Μισαλλοδοξία» (“Intolerance: Loves Struggle Throughout the Ages”, 1916) του D.W.Griffith, με ζωντανή μουσική συνοδεία από τον Νίκο Πλάτανο.

Η επιλογή της ταινίας δεν είναι τυχαία καθώς προαναγγέλλει το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Πανοράματος «Η γοητεία του μαυρόασπρου» με ταινίες που σφράγισαν αλλά και ανέδειξαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου.

Ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η επική «Μισαλλοδοξία» του Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ συνετέλεσε στην καταξίωση της νέας τέχνης που στην εποχή του βωβού βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, επηρεάζοντας τον ρωσικό κινηματογράφο (Πουντόβκιν, Αϊζενστάιν κ.α.) και σφραγίζοντας την πορεία του ευρωπαϊκού σινεμά.

Πρόκειται για μια γιγαντιαίων διαστάσεων σύνθεση από τέσσερις ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικό ιστορικό χρόνο, που αναπτύσσονται παράλληλα: η πτώση της Βαβυλώνας, η σταύρωση του Χριστού, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και ένα σύγχρονο επεισόδιο τοποθετημένο στην Αμερική. Όλες φανερώνουν με τον τρόπο τους, τη διαχρονική κυριαρχία του μίσους και της μισαλλοδοξίας έναντι της αγάπης και της καλοσύνης.

Λέγεται πως η «Μισαλλοδοξία» υπήρξε η απάντηση του Γκρίφιθ στις κατηγορίες περί ρατσισμού που προκάλεσε η «Η Γέννηση Ενός Έθνους».

Θα προβληθεί η πρωτότυπη βερσιόν της ταινίας, με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν (όπως και στις υπόλοιπες βουβές ταινίες) την εποχή που πρωτοπροβλήθηκε η ταινία.

Παιζουν: Λίλιαν Γκις, Ρόμπερτ Χάρον, Μέι Μαρς, Χάουoρντ Γκέι.

Μουσική σύνθεση & πιάνο: Νίκος Πλάτανος
Ηλεκτρική κιθάρα, MIDI κιθάρα, αναλογικό synthesizer, pheremin: Τηλέμαχος Μούσας
Μουσικό πριόνι & Effects: Νίκος Γιούσεφ

30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, 19.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Εισιτήρια – Πληροφορίες:

Τιμές Εισιτηρίων:

Φοιτητές, Νέοι: 7€

Ζώνη Β: 10€

Ζώνη Α: 15€ – Αγορά Εισιτηρίων Online

Προπώληση:

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Ομήρου 8, Αθήνα

Τ. 210 7282333

Ομαδικές Κρατήσεις

Τ. 210 7282367

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: