Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποφάσισε να βάλει σε λειτουργία ένα «μαύρο κουτί» το οποίο, όπως στα αεροπλάνα, θα καταγράφει χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες μπορεί να διαλευκάνουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το «δυστύχημα». Το δυστύχημα στη δική μας περίπτωση είναι η εποχή μας και η ζωή μας, εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι της Αθήνας και οι ιστορίες μας. Ιστορίες που μέσα από εικόνες, θεατρικές δράσεις, μουσικές και χάρη στην ευαισθησία του συγγραφέα, τη δημιουργική ανάγκη του σκηνοθέτη και το μόχθο του ερμηνευτή έρχονται στην επιφάνεια και εκτίθενται σε δημόσια θέα.

Ρίξαμε ως αφορμή – πρόταση σε καλλιτέχνες που εκτιμάμε τη θεματική της «Ενηλικίωσης»: του ατόμου, της κοινωνίας, της χώρας που ζούμε. Όχι απαραίτητα η ενηλικίωση του έφηβου, ούτε απαραίτητα η ωρίμανση ενός ανθρώπου από την ανέμελη και χωρίς ευθύνες περίοδο της ζωής του σε μία αβέβαιη και απαιτητική συνθήκη. Περισσότερο η μετάλλαξή του από τις βεβαιότητες ενός τακτοποιημένου μικροσύμπαντος και η αποδοχή μιας άβολης και άτσαλης προσγείωσης στην πραγματικότητα, που ίσως αγνοούσε ή εσκεμμένα παρέβλεπε. Από την αναζήτηση της ταυτότητας μέχρι τον επαναπροσδιορισμό του φύλου.

Κάποιοι βασίστηκαν στην αφορμή αυτή, κάποιοι απλώς επίσπευσαν τη δική τους ενηλικίωση ξετυλίγοντας τις δικές τους αφηγήσεις. Τι θα δούμε, θα μας το αποκαλύψει το «μαύρο κουτί» μέσα από μια σειρά θεατρικών παραστάσεων. Σας καλούμε να γίνετε και οι ίδιοι μάρτυρες αυτών των αποκαλύψεων.

«Aύγουστος μες στο Χειμώνα»

Η Violet Louise, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του καλοκαιριού στο Bios, ανεβάζει στο Μαύρο Κουτί του Ιδρύματος Κακογιάννη, σε μία καινούργια εκδοχή, την ποιητική συλλογή του Γιώργου Βέλτσου με τίτλο «Αύγουστος» από τις εκδώσεις Άγρα.

Μία γυναίκα επιστρέφει στο παρελθόν, σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Φωτογραφίες, αναμνηστικά από διακοπές, κοχύλια, ένα νεκρό ψάρι, συνθέτουν το άλμπουμ των προσωπικών της αναμνήσεων.

Μια multimedia αφήγηση για τη ζωή, τη μνήμη, την απώλεια του εαυτού, την απώλεια  των άλλων. Και η κάθαρση έρχεται με τη δύναμη του νερού, σε μία παρἀσταση για τον αέναο κύκλο της ζωής που μοιάζει με κινηματογραφικό φιλμ και μουσική συναυλία.

Βίντεο, μουσική και ήχος, είναι πρωτότυπα υλικἀ. Λήψεις πλάνων από τον ελληνικό βυθό, ηχογραφημένοι ήχοι θάλασσας και γλάρων, αστερίες και κοράλια μέσα σε νερό, είναι η προσωπική ματιά της Violet Louise που συνθέτει επί σκηνής τον ποιητικό κόσμο του Γιώργου Βέλτσου.

Και η ποίηση; ‘Ισως η μοναδική καταφυγή, η μόνη απάντηση στη μεταφυσική αγωνία της ύπαρξης. «Στο τέλος και αυτής της ημέρας, το μεγάλο παγοθραυστικό της Ησυχίας από το παράθυρο του Βοριά με τον θλιμμένο ιπτάμενο. Εισβάλλει. Σπάει τη ζέστη. Το δικό μου ταξίδι στο δωμάτιο. Η ανοδική μου πλεύση από τα χαρτιά στη νύχτα, πριν πάω να συναντήσω τα μούτρα του. Αύγουστος μήνας στη Μύκονο. Πόσο ακόμα δικός μου; Πόσο Αύγουστος;»

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Γιώργος Βέλτσος

Σύλληψη, σκηνική σύνθεση ,μουσική, ηχητικός & οπτικός σχεδιασμός: Violet Louise

Συνεργάτης στην εικονοληψία: Παναγιώτης Γούμπουρος

Βίντεο από το βυθό, συνεργάτης στον οπτικό σχεδιασμός: Bασίλης Κουντούρης, Studio19

Φωτιστικός σχεδιασμός: Aπόστολος Κοτσιανικούλης

«Aύγουστος μες στο Χειμώνα»

10 – 25 Νοεμβρίου 2017, 21.00

Πληροφορίες:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Ημέρες παραστάσεων: Έναρξη παραστάσεων – Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο. 10/11, 11/11, 17/11, 18/11, 24/11/ 25/11.

Γενική είσοδος: 10€

Προπώληση εισιτηρίων:

Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ: 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση, Τ. 210 3418579 και στο http://www.mcf.gr

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: