Να εγκαταλείψει «την επικοινωνιακή πολιτική και την προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας», καλεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, ενώ 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχει σύστημα διαλογής στα Επείγοντα. Σχετικά με το ΕΚΑΒ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι λείπουν 70 ασθενοφόρα από τους δρόμους της χώρας και ότι στην Αττική ο αριθμός θα έπρεπε να είναι τριψήφιος στη βραδινή βάρδια, αλλά στους δρόμους βγαίνουν μόλις 36 ασθενοφόρα. Όσον αφορά τις προμήθειες ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια από τον κεντρικό φορέα έγιναν μόνο δύο κεντρικοί διαγωνισμοί και άφησε υπόνοιες για κακοδιαχείριση αφού είπε ότι τα νοσοκομεία είχαν πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις 100-150 εκατ. ευρώ που είναι προς διερεύνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός τονίζει ότι δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στην πρώτη συνέντευξή του, το μόνο που είχε να παρουσιάσει ο κ. Κικίλιας, είναι μία έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Υγείας επισημαίνει πως είναι ψέμα το ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015.

«Είναι απύθμενο θράσος, ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να μας εγκαλεί για καμένη γη», καταλήγει.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της ΔΕΘ και διατύπωσε την ανησυχία του για ενδεχόμενη «εισβολή» ιδιωτικών συμφερόντων στο ΕΣΥ.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ξανθού:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Φ. Περβολιανάκη

Μοιράσου το άρθρο: