Ένοχο, για την υπόθεση που αφορά σε κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορικής μίσους, έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιο.

Η ποινή που του επιβλήθηκε, είναι φυλάκιση επτά μηνών με αναστολή καθώς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ο κ. Αμβρόσιος αντιμετώπιζε τις κατηγορίες της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία ή μίσος και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος για το εμπρηστικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015 με τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ!

Νωρίτερα σήμερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την αθώωση του μητροπολίτη, με το αιτιολογικό πως παρά τις «αιχμηρές» εκφράσεις του, ο λόγος του δεν έχει τη δύναμη ώστε να διεγείρει άτομα ή ομάδες στο να προχωρήσουν σε ακραίες καταστάσεις εναντίον άλλων.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του δήλωσε αθώος και εμφανίστηκε αμετανόητος λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δε με ενδιαφέρει αν το κείμενό μου θα μπορούσε να προκαλέσει πράξη μισαλλοδοξίας εις βάρος των ομοφυλοφίλων… Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως να προκαλούν»

«Όλα αυτά, δεν τα έγραψα με δόλο, αλλά για να προφυλάξω την κοινωνία», πρόσθεσε ενώπιον του δικαστηρίου.

«Στόχος μου ήταν να κατονομάσω το αμαρτωλό πάθος, όχι τα πρόσωπα που μηνύουν. Οι μηνυτές όμως εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα και γι’ αυτό τα κάνουν όλα αυτά. Είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ιεράρχης αμφισβήτησε ακόμα και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

«Το δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να με κρίνει ως επίσκοπο και δεν καταλαβαίνω, γιατί σήμερα κατηγορούμαι…», είπε και συνέχισε: «Η σημερινή ημέρα είναι η πιο ιστορική της ζωής μου, γιατί διώκομαι για την αγάπη του Χριστού».

Δήμητρα Αναργύρου

Μοιράσου το άρθρο: