Η ορθολογική κατανομή πόρων και έργων σύμφωνα με τις ανάγκες, είναι το σημαντικό στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είπε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, στην χθεσινή ημερίδα για το ΕΣΠΑ στο ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Ο κ. Νίκας μεταξύ άλλων είπε, ότι δεν πάσχουμε από ενημέρωση σχετικά με το ΕΣΠΑ, αλλά είναι αναγκαία η ορθολογική κατανομή πόρων και έργων σύμφωνα με τις ανάγκες. Δυστυχώς, εδώ και 30 χρόνια, σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα γίνεται πολιτική διαχείριση πόρων και έργων, με εμφανή στόχο το πολιτικό – κομματικό κέρδος. Στο νέο ΕΣΠΑ ακολουθείται, δυστυχώς, η γνωστή πεπατημένη, αφού ουσιαστικά δεν έχει ανοίξει η ροή της χρηματοδότησης, αν και είμαστε στα μισά της διάρκειάς του. Οι πόροι είναι λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν και ένα σημαντικό μέρος τους θα κατευθυνθεί στα κοινωνικά προγράμματα, όπως επίσης ένα άλλο σημαντικό τμήμα τους θα δοθεί για συνεχιζόμενα έργα, καθώς και για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Αποτελεί βεβαιότητα ότι θα μείνουν ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα για τις περιφερειακές ανάγκες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες ότι με τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα καλυφθεί κάθε ανάγκη και θα υπηρετηθεί κάθε στόχος, όπως δυστυχώς γίνεται. Μοναδική μας ελπίδα είναι να επικρατήσει ο ορθολογισμός στη διαχείριση των πόρων, με την αξιολόγηση των αναγκών και την εφαρμογή του κανόνα κόστους – οφέλους.

Μοιράσου το άρθρο: