Η Βουλή ψήφισε τη Δευτέρα μία σημαντικότατη νομοθετική παρέμβαση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τον αιγιαλό, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, κατοχυρώνεται πλέον ο αιγιαλός ως κορυφαίο περιβαλλοντικό αγαθό και ως κοινόχρηστο πράγμα, ανοιχτό και ελεύθερο στη χρήση όλων των πολιτών, τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μπαλωμενάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

 

Να υπενθυμίσουμε ότι με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό:

 

  • Ορίζεται –για πρώτη φορά- ότι από το σύνολο της έκτασης της παραλίας, το 60% παραμένει ελεύθερο χωρίς ίχνος από ξαπλώστρες ή ομπρέλες.
  • Για πρώτη φορά, προβλέπεται ότι από το μέγιστο των 300 τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να παραχωρηθεί, το 40% θα μένει υποχρεωτικά ελεύθερο.
  • Για πρώτη φορά, ανάμεσα σε συνεχόμενες επιχειρήσεις στην παραλία, θα υπάρχει υποχρεωτικά μία ελεύθερη ζώνη 4 μέτρων!
  • Για πρώτη φορά, διασφαλίζεται ένα ελάχιστο όριο πλάτους παραλίας στα 30 μέτρα, σε συνάρτηση με τα τοπικά χωρικά σχέδια. Το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο δεν όριζε ελάχιστο όριο, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην υφίσταται καν κοινόχρηστη παραλία!
  • Για πρώτη φορά, οι ΟΤΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να διασφαλίζουν την ελεύθερη, ασφαλή και άμεση πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία.
  • Για πρώτη φορά, οι ΟΤΑ οφείλουν να παραχωρούν κάθε χρόνο το 10% των αιγιαλών που διαχειρίζονται με κριτήρια κοινωνικά ή εντοπιότητας ή και σε επιχειρήσεις μορφών κοινωνικής οικονομίας.
  • Για πρώτη φορά, επαναπροσδιορίζεται ο χαρακτήρας του παλιού αιγιαλού, περνά στη δημόσια κτήση από την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου στην οποία ανήκε πριν. Έτσι, αιγιαλός, παλιός αιγιαλός και παραλία αντιμετωπίζονται πλέον από την Πολιτεία ως ενιαίο οικοσυστημικό σύνολο.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

Μοιράσου το άρθρο: