Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές υπηρεσίες έχει ξεσηκώσει η πρόθεση του υπουργείο Πολιτισμού να μετατρέψει το νομικό καθεστώς σε δέκα (10) μουσεία της χώρας. Πρόκειται για μουσεία που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και με τα έσοδά τους βοηθούν στη συντήρηση μικρότερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ανά τη χώρα.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, Αττικής, Στ. Ελλάδας και Νήσων κ. Στάθης Γκότσης, ο κυβερνητικός στόχος έχει να κάνει με την μετατροπή μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την αποκοπή τους από την αρχαιολογική υπηρεσία. Αυτό σημαίνει τον ορισμό Διοικητικό Συμβουλίου, την χάραξη νέας πολιτιστικής πολιτικής (ποιες εκθέσεις θα φιλοξενούνται, ποιες ώρες και μέρες θα λειτουργούν τα μουσεία, την πρόσληψη προσωπικού, το ύψος του μισθού κ.λπ.), ενώ ο κ. Γκότσης κυρίως κατέδειξε το γεγονός ότι η κυβερνητική πρόθεση δεν εξηγήθηκε, ως προς την αναγκαιότητα και την στόχευσή της.

Να σημειωθεί ότι, πέραν του Ενιαίου Συλλόγου και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και άλλα σωματεία εργαζομένων εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια, προαναγγέλλοντας δυναμική αντίδραση εφόσον επιχειρηθεί να τεθούν σε εφαρμογή.

«Τα ΝΠΔΔ – σημείωσε ο κ. Γκότσης – σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα, έχουν όμως μία ουσιαστική διαφορά. Διοικούνται από διορισμένα Δ.Σ. από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Είναι αυτό που συμβαίνει με την αλλαγή κάθε υπουργού και κυβέρνησης στις διοικήσεις των νοσοκομείων, για παράδειγμα. Στην περίπτωση του πολιτισμού αυτό σημαίνει ότι θα εισχωρήσουν εξωϋπηρεσιακοί παράγοντες, ιδιώτες, δηλαδή που θα συμμετέχουν στην χάραξη πολιτικής και τη διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας»

Εξέφρασε την αντίθεση του Συλλόγου για λόγους που δεν συνδέονται με συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά με την αγωνία ότι η πολιτιστική κληρονομικά ως κοινωνικό αγαθό πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο, ειδικά όταν υπάρχει σχετική Συνταγματική προστασία.

Τέλος, επεσήμανε ότι «τα ΝΠΔΔ δεν έχουν καμία δυνατότητα ευελιξίας και εξωστρέφειας από ό,τι το δημόσιο. Αντιθέτως, έχουν την ευελιξία αντί για μόνιμο προσωπικό φύλαξης να προσλαμβάνουν σεκιούριτι, ή να αλλάζουν το ωράριο κατά το δοκούν των τουριστικών πρακτορείων, ή να υπακούουν σε επιταγές τρίτων, εκτός υπηρεσίας, που δεν ελέγχονται για το ποια έκθεση θα γίνει, με ποιο περιεχόμενο και ποια στόχευση. Αυτή την ευελιξία δεν τη θέλουμε».

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: