Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών χειρουργείων.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον ιό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται στο πλαίσιο της ΠΦΥ μονάδες αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Συνεχίζεται ταυτόχρονα το σχέδιο επέκτασης των ΜΕΘ, με την λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργείται στρατηγικό απόθεμα υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες ανάγκες λόγω αύξησης κρουσμάτων.

Αξιοποιούνται οι δωρεές, οι οποίες πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ, προχωρά η προμήθεια απαραίτητων υλικών, εκσυγχρονίζονται οι υποδομές, αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός. Παράλληλα ενισχύεται σε ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ. Υπηρετούν ήδη 3.748 άτομα. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός, αυξήθηκε κατά 145 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση στο ΕΣΥ , η οποία θα συνεχιστεί. Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας θα συνεχίσουν να παρέχονται κανονικά, όπως η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης . Ενθαρρυντικό, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αποτελεί η μαζική συμμετοχή πολιτών, άνω των 10.000 στην πλατφόρμα του εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία και θα συνεχίσει να είναι ενεργή. Αυξάνεται η παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του ιού και έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, ιδιαίτερα σε υγειονομικές μονάδες και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου.

Μοιράσου το άρθρο: