Αντιδράσεις προκαλεί η πλήρης εφαρμογή παλαιότερης απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών να καλύπτεται κατά 50% το κόστος της μετακίνησης των μαθητών μέσω ΚΤΕΛ από τους ίδιους, στην περίπτωση που το σχολείο που φοιτούν είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 4 χιλιομέτρων. Στα Χανιά, με επιστολή του προς τους βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου Χανίων (Μουρνιών), αναδεικνύει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα προέκυψε από τη διακοπή έκδοσης ειδικού μαθητικού δελτίου από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που κάλυπτε το ποσό.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου:

«Έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου η οποία μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν για τους μαθητές που κατοικούν σε απόσταση τεσσάρων χλμ. από τη σχολική μας έδρα. Όπως όμως ανακοινώθηκε από το σχολείο και εφαρμόζεται ήδη, οι παραπάνω μαθητές (κάτοικοι μεγαλύτερης απόστασης 4 χλμ.) πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για την μετακίνηση τους ένα ποσό πολύ σημαντικό για τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Όπως είναι αναμενόμενο υπάρχει έντονη διαμαρτυρία σε αυτό, τόσο από τους μαθητές που ήδη σχεδιάζουν (από όσο γνωρίζουμε) κινητοποιήσεις, όσο και από εμάς τους γονείς .
Σας παραθέτουμε λοιπόν τα παρακάτω θέματα για προβληματισμό, αλλά και πιθανές ουσιαστικές παρεμβάσεις στο σοβαρό αυτό θέμα.
1. Τις προηγούμενες χρονιές δεν υπήρχε αυτό το θέμα και τα έξοδα τα κάλυπτε το Δημόσιο στα πλαίσια της δωρεάν παιδείας .
2. Ο προϋπολογισμός των οικογενειών επιβαρύνεται σημαντικά, σε εποχές που τα οικονομικά όλων είναι πολύ δύσκολα.
3. Η αλλαγή αυτή γίνεται τέσσερις περίπου μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
4. «Ακούστηκε» …ότι θα μπορούσαν ή θα μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν σε κοντινότερα σχολεία για να μην χρειάζονται μετακινήσεις με λεωφορεία. Όμως στην περίπτωση αυτή το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου υποβαθμίζεται και αποψιλώνεται από μαθητικό δυναμικό, δεδομένου ότι το σχολείο αυτό έχει πολύ καλή εκπαιδευτική φήμη και δομή και επιλέγεται από ικανό αριθμό μαθητών.
5. Πρέπει να επισημάνουμε το μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας στην πρόσβαση των παιδιών με τα πόδια (λόγω κόστους),, γιατί οι γύρω δρόμοι είναι ταχείας κυκλοφορίας και χωρίς πεζοδρόμια, άρα ο κίνδυνος ατυχήματος ή δυστυχήματος πολύ μεγάλος και υπαρκτός.
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε την μη εφαρμογή του μέτρου όσον αφορά το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου ούτε αυτό το σχολικό έτος αλλά και γενικότερα ούτως ώστε να έχουμε ομαλή σχολική χρονιά.»

Μοιράσου το άρθρο: