Αισιόδοξος για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια «με καλή ρύθμιση του χρέους» εμφανίσθηκε χθες από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον νέο νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες ο κ Σταθάκης δήλωσε:

«Θεωρώ ότι θα υπάρξουν και οι τρεις προϋποθέσεις εξόδου, μια καλή ρύθμιση του χρέους, η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και η πρόσβαση στις αγορές που θεωρώ ότι θα έχει ενισχύσει αυτό που είναι σημαντική προϋπόθεση, το απόθεμα».

Αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ενεργειακές κοινότητες, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι κεντρική ιδέα είναι ο νέος κύκλος επενδύσεων στις ενεργειακές πηγές να έχει στο επίκεντρο του τις ενεργειακές κοινότητες.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «να υπάρξει διάχυση της παραγωγής να είναι αποκεντρωμένη να είναι τοπική με ισχυρά κριτήρια τοπικότητας».

Έχει διασφαλιστεί η ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» για το σύνολο των αιτήσεων που έχουν οριστικοποιηθεί, ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι έχουν χαρακτηριστεί «επιλαχόντες» από το Πληροφοριακό Σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς, όπως εξήγησε, η διαθεσιμότητα πόρων είναι πλέον πολύ μεγάλη, και το συνολικό ποσό που προέρχεται τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από τον τραπεζικό δανεισμό, προσεγγίζει πλέον το 1 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής περίπου 30.000 νοικοκυριά έχουν οριστικοποιήσει την αίτηση υπαγωγής, ενώ περί τους 12.000 ενδιαφερόμενους έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και συμπληρώνουν την αίτηση.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι:

-Το Σαββατοκύριακο οι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, ενώ εφικτή θα είναι και η εγγραφή νέων χρηστών, για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Ιονίου.

-Από τη Δευτέρα θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση των μέχρι σήμερα εγγεγραμμένων και θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εγγραφής για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

-Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα είναι προσβάσιμη από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Παράλληλα τόνισε: «Η κεντρική ιδέα είναι να «ανοίξουμε» τον χώρο παραγωγής ενέργειας στο σύνολο των καταναλωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια πολυκατοικία, ένα χωριό, μια κοινότητα, ένας δήμος μπορούν να παράγουν την ενέργεια τους. Είναι ένα σχέδιο το οποίο ουσιαστικά λέει ότι επιτρέπεται ο συμψηφισμός της κατανάλωσης με την παραγωγή ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να στραφούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και να γίνουν, όπως ανέφερε, οι ίδιοι παραγωγοί. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες έχουν εξ ορισμού κίνητρα διότι όπως εξήγησε λαμβάνουν αυτόματα αδειοδότηση, καθώς δεν περνούν από τη γραφειοκρατία που περνούν οι παραγωγοί ΑΠΕ, έχουν πρόσβαση διασύνδεσης και μια σειρά από ενεργειακά κίνητρα.

Παράλληλα ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα θα εκδοθούν τα τεύχη δημοπράτησης και θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.- ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: