Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ1 θα μεταδώσει την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:45, το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας».

Όταν στις 11 Ιουνίου του 2013 η τότε κυβέρνηση έκλεισε με μια αιφνιδιαστική απόφαση την ΕΡΤ, ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι συνεργάτες του άρχισαν να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε. Από το υλικό των πρώτων στιγμών, παρήχθη ένα μικρό 9λεπτο βίντεο,  μία rough cut sequence που ονομάστηκε «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας». Το υλικό προοριζόταν για το AGORA, το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την ελληνική κρίση. Ωστόσο, μετά από όλα όσα ακολούθησαν και την τροπή που πήρε η υπόθεση, τη διεθνή κατακραυγή, την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και την εγχώρια πολιτική κρίση, «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας», από 9 λεπτά μετεξελίχθηκε σε ταινία μιας ώρας.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν άνθρωποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στη Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των διεθνών και ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος.

Παραγωγοί: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή.

Φωτογραφία: Γιάννης Αυγερόπουλος, Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή, Άννα Πρόκου, Κωνσταντίνος Σταθιάς, Αλέξης Μπαρζός, Γιώργος Σανταμούρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος.

Μοντάζ: Βασίλης Μάγκος.

Συμπληρωματικό μοντάζ: Μανώλης Ζεάκης, Θοδωρής Ποπέσκου, Άννα Πρόκου.

Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης.

Δημοσιογραφική έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος, Γεωργία Ανάγνου, Ανδρέας Βάγιας, Θωμαΐς Παπαϊωάννου.

Μουσικοί: Γιάννης Παξεβάνης, Βασίλης Τζαβάρας, Άρης Κούκος, Γιώργος Μπουλντής, Μιχάλης Πορφύρης, Ντίνος Χατζηιορδάνου, Σωτήρης Καστάνης, Δήμος Πολυμέρης.

Νομικός σύμβουλος: Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Αρχειακό υλικό: Αντώνης Γαλανόπουλος, Χρήστος Αβραμίδης, ΕΡΤ WEB TV, Σωτήρης Μανιάτης, Fosphotos / Reportage

Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House © 2014 | Με την συμμετοχή των RTBF (Βέλγιο), RTS & RSI (Ελβετία).

Μοιράσου το άρθρο: