Κάλεσμα σε συμμετοχή σε διαμαρτυρία για την τουρκική εισβολή στη Συρία, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

Η διαμαρτυρία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 11:30 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη στρατιωτική θηριωδία του Τουρκικού επεκτατισμού που εκδηλώνεται αυτές τις μέρες με την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνόρων που έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συνθήκες.

Καμιά κυρίαρχη κατάσταση στον πλανήτη δεν θα δεχόταν μια τέτοια παρέμβαση στην επικράτειά της από μια τρίτη χώρα με το πλασματικό πρόσχημα της δημιουργίας μιας “ζώνης ασφαλείας”. Ο κίνδυνος ανάφλεξης σε αυτή την περιοχή του κόσμου απαιτεί την ενεργό και ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών . Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσουν».

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε παράλληλα στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η προ ημερών άσκηση κριτικής της υφυπουργού κας Μιχαηλίδου στην προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα, είναι τουλάχιστον άστοχη, αφού, όπως είπε αλλά και όπως δόθηκε στη δημοσιότητα με αναλυτικά στοιχεία, ‘ Παρά τις προφανείς δυσκολίες και τις ενδεχόμενες παραλείψεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαχειριστεί το προσφυγικό με όρους ανθρωπιάς και αποτελεσματικότητας. Στις 9 Ιουλίου στη Μόρια διέμεναν 5.800 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων για 1.400 υπήρχε άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Την 1η Οκτωβρίου οι διαμένοντες έφτασαν τους 12.862.

Η πραγματικότητα διαψεύδει αναδρομικά όλες τις αναίτιες και προπαγανδιστικές κατηγορίες που είχε εξακοντίσει η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση: Το 2015, η ΝΔ άφησε μια υπηρεσία ασύλου με 200 εργαζομένους και 3 γραφεία ασύλου σε όλη την Επικράτεια. Το 2019 παρέλαβε 900 υπαλλήλους στην Υπηρεσία Ασύλου και 22 γραφεία ασύλου. Το 2017 εκδόθηκαν 51.589 αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου, το 2018 46.075 και το 2019, ως την 31η Αυγούστου, 31.958. Πρόκειται για έναν πραγματικά τεράστιο όγκο δουλειάς που οφείλεται, ακριβώς, στην οργάνωση του συστήματος εξέτασης ασύλου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το σημείο μηδέν που την είχε παραλάβει το Γενάρη του 2015 και ενώ η προσφυγική κρίση είχε ήδη ξεκινήσει. Το 2015 η ΝΔ παρέδωσε μηδέν Επιτροπές Προσφυγών και ένα σύστημα εξέτασης ασύλου με 7 στάδια. Το 2019 παρέλαβε 20 Επιτροπές Προσφυγών και ένα σύστημα εξέτασης ασύλου με 4 στάδια. Η ίδια συντριπτική για τη ΝΔ εικόνα υπάρχει και στο θέμα της φιλοξενίας, που σωστά κάνει και προσπαθεί να οργανώσει κάτω από τις νέες συνθήκες η κυβέρνηση: Το 2015 η ΝΔ παρέδωσε 1.000 εικονικές θέσεις φιλοξενίας. Το 2019 παρέλαβε 25.000 θέσεις φιλοξενίας σε σπίτια, 20.000 θέσεις σε 28 Κέντρα φιλοξενίας , 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δυναμικότητας 7.000 θέσεων, 8.000 θέσεις σε ξενοδοχεία άνω των 2.000 θέσεων για ασυνόδευτους ανήλικους. 12.500 παιδιά φοιτούσαν σε σχολεία, χωρίς να εκδηλωθεί καμία επιδημία αφού όλοι έκαναν εμβόλια. Όσον αφορά στα προαναχωρησιακά Κέντρα, ας μην ξεχνάμε το αίσχος της Αμυγδαλέζας που παρέδωσε η ΝΔ το 2015 , κέντρο το οποίο κλείσαμε και ανακατασκευάσαμε, ενώ το 2019 παρέλαβε την Κόρινθο, το Παρανέστι Δράμας, την Αμυγδαλέζα, την Μυτιλήνη και την Κω. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ευθύνες σήμερα για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μόρια και αλλού, δεν μπορούν να αποδίδονται , γενικά και αόριστα , στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Η ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη με τις ανεπάρκειες τις προχειρότητες και τις ιδεοληπτικές εμμονές της. Αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δράσει συντονισμένα και αποτελεσματιά. Γιαυτό τα στελέχη της προτιμούν να επιδίδονται σε ψέματα , όπως έκανε και η κ. Μιχαηλίδου»

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου /Ηλ. Επεξεργασία: Φ. Περβολιανάκη

Μοιράσου το άρθρο: