Την ακύρωση της άδειας διενέργειας ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτασμάτων γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

Με βάση αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εγκρίθηκε για εταιρεία η διενέργεια ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτασμάτων βιομηχανικού ορυκτού (γύψου), σε δημόσια δασική έκταση 249.182,76 τ.μ., όπου πριν δεκαετίες λειτουργούσε λατομείο εξόρυξης γύψου, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» του όρμου Στομίου Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την περιοχή Natura του Λαφονησιού.

Στο κείμενό τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκουν αντίθετη την τοπική κοινωνία, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες του τόπου και τη φυσιογνωμία της περιοχής, ενώ υποστηρίζουν ότι η σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση έρχεται σε σύγκρουση με τις χρήσεις γης, που είναι αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαραίτητη για την επιβίωση εκατοντάδων μικρομεσαίων και νέων αγροτών. Ακόμη, η σχεδιαζόμενη επένδυση θα αποβεί καταστροφική για την επιβίωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό.

Επιπλέον, η εξόρυξη γύψου στο Στόμιο, αντιβαίνει στην Χωροταξική Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή για Αναπτυξιακούς, Χωροταξικούς και Περιβαλλοντικούς λόγους. Ήδη ο Δήμος Κισσάμου έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τρεις προσφυγές απέναντι στις ισάριθμες αδειοδοτήσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις για γύψο, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, επιβεβαίωσε παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις του ενάντια στη δημιουργία λατομείων γύψου στην περιοχή του Ιναχωρίου.

Ωστόσο, οι κατεπείγουσες προειδοποιήσεις σωματείων, φορέων, κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου για τον άμεσο κίνδυνο που προδιαγράφεται για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, του εισοδήματός τους και του περιβάλλοντος από τις παραπάνω εκμεταλλευτικές δραστηριότητες, δεν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις για την αδειοδότηση. Γεγονός, που αποδεικνύει ότι και αυτοί οι σχεδιασμοί εκπονούνται με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρήσεων και τη διασφάλισή τους, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μοιράσου το άρθρο: