ΕΡΤ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 18 12 2019 ΤΕΤΑΡΤΗ
Η θρακιώτικη φορεσιά εντάχθηκε στην Προεδρική Φρουρά
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Προεδρική φουρά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εντάχθηκε στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς η παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά.
Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεργασία του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.
Στην τελετή παραβρέθηκαν από την Ξάνθη ο Βουλευτής Σ. Τσιλιγγίρης, ο Αντιδήμαρχος Μ. Φανουράκης, καθώς επίσης από τη Θράκη βρέθηκε οι βουλευτές Δ. Χαρίτου, Ν. Γκαρά, Χ. Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γ. Γκαράνης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Μαυρίδης και άλλοι παράγοντες και εκπρόσωποι Θρακικών Σωματείων.

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Τιμή μας η ένταξη της Θρακιώτικης φορεσιάς στην Προεδρική Φρουρά
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου παρέστη στην επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα για την ένταξη της παραδοσιακής ανδρικής ενδυμασίας της Θράκης, στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Σε μήνυμά του για την σημαντική αυτή στιγμή για την Θράκη ο βουλευτής μεταξύ άλλων ανέφερε τα παρακάτω: «Ως Θρακιώτης βουλευτής μόνο αισθήματα χαράς και συγκίνησης μπορείς να νοιώσεις που η μαύρη, παραδοσιακή Θρακιώτικη φορεσιά θα είναι στη θέα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την περίοδο εορτασμού των Ελευθερίων της Θράκης, αφού από σήμερα θα αποτελεί επίσημη στολή της Προεδρικής φρουράς. Στην επέτειο των εκατό χρόνων και με αφορμή τις μνήμες που μας φέρνει η παρουσίαση της παραδοσιακής Θρακιώτικης φορεσιάς, είναι ευκαιρία να αναστοχαστούμε ως κοινωνία τα όσα διαδραματίστηκαν καθ΄ όλη αυτή την πυκνή σε γεγονότα ιστορική περίοδο. Θέλω να πιστεύω ότι ο εορτασμός της εκατονταετίας και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα θα αναδείξουν τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στην πολυπολιτισμική κοινωνία, θα εκφράσουν τις αγωνίες και τις ανάγκες όλων και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα ενότητας και αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή.

Το Υπουργείο Τουρισμού θέλει σε όλες τις Περιφέρειας της χώρας Ποιοτικό Τουρισμό 12 μηνών
Συνεδρίασε χθες στα γραφεία του ΕΟΤ, για πρώτη φορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και της ηγεσία του ΕΟΤ καθώς και με συμμετοχή Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜ-Θ κ. Αθανάσιος Τσώνης.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμβουλίου ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στην στόχευση δημιουργίας ποιοτικού τουρισμού 12 μηνών στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο που βρίσκεται υπό σχεδιασμό και στο οποίο «η τουριστική πολιτική κάθε Περιφέρειας δεν θα αναπτύσσεται ανεξάρτητα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους εθνικούς στόχους». «Δουλεύουμε στενά με τις Περιφέρειες ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιστικό πλάνο μάρκετινγκ, όπου κάθε περιφέρεια αναδεικνύει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και αλληλοσυμπληρώνεται με τις υπόλοιπες, ιδίως τις γειτονικές της, ώστε να πετύχουμε τη βιωσιμότητα τόσο στους προορισμούς όσο και στην εποχικότητα» συμπλήρωσε ο Υπουργός Τουρισμού αναφέροντας πως «η στρατηγική μας για το 2020 περιλαμβάνει νέα στοιχεία και σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και στη μεθοδολογία προώθησης της χώρας μας».

Κατηγορηματική διάψευση από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη στα αίολα σενάρια επιβολής τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ
Με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρθηκαν στην πρόταση της έκθεσης του ΙΟΒΕ για επιβολή τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Κατόπιν συνεννοήσεώς μου με το Υπουργείο οικονομικών, η Κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβολής τελών κυκλοφορίας στους γεωργικούς ελκυστήρες.
Τυχόν επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα συνιστούσε εμπόδιο για την αναπτυξιακή πορεία που έχει χαράξει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ίδια ώρα μάλιστα που με την απεμπλοκή των Σχεδίων Βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν στην αναβάθμιση των γεωργικών μηχανημάτων παρέχεται ένα ισχυρό κίνητρο στους αγρότες να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους.»

Ενημέρωση κτηνοτρόφων για τους βοσκοτόπους από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα αναφορικά με την κατανομή βοσκοτόπων:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υ.Α. 915/69142/15-05-2018 (Φ.Ε.Κ. 1812/Β’/2018) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την Υ.Α. 2159/179798/27.12.2018 (Φ.Ε.Κ. 6051/Β’/2019), ενημερώνουμε ότι η κατανομή βοσκοτόπων έτους 2019 έχει αναρτηθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων για ενημέρωση των κτηνοτρόφων. Καλούνται οι κτηνοτρόφοι να προσέλθουν στις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ. εντός τριάντα ημερών προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή και ταυτόχρονα -αν επιθυμούν- να υποβάλλουν ενστάσεις-αιτήματα χωροταξικής ανακατανομής βοσκοτόπων που θα ισχύσουν για το έτος 2020.
Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 31/12/2019 θα εξεταστούν το επόμενο έτος. Σε περίπτωση μη προσέλευσης, θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και αποποιούνται του δικαιώματος ένστασης για το επόμενο έτος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων που υπάγονται.

Διπλή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης
Σε διπλή ειδική συνεδρίαση προσέρχεται σήμερα( της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου) το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης. Στις 18.00 με θεμα την Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 (εισηγητής: Δήμαρχος Εμμανουήλ Τσέπελης, πρόεδρος οικονομικής επιτροπής) και στις 19.00 με θέμα την Έγκριση απολογισμού-ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης 2018 (εισηγητής: Δήμαρχος Εμμανουήλ Τσέπελης, πρόεδρος οικονομικής Επιτροπής).

Στην διαδικασία ανοίγματος των οικονομικών προσφορών βρίσκεται το Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Αβδήρων
Στην διαδικασία ανοίγματος των οικονομικών προσφορών βρίσκεται το Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Αβδήρων και συνολικά 7 είναι οι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν προσφορές μέσω του ηλεκτρονικού διαγωνισμού και σύντομα στο έργο θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Πρόκειται για έργο ουσίας καθώς θα μπει μια τάξη στην άναρχη κατάσταση της παραλιακής ζώνης όπως επισήμαινε ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης μιλωντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής . Το Σχέδιο αυτό αναμένεται να δώσει λύση και στο ιδιοκτησιακό του κάμπινγκ Μυρωδάτου που ως γνωστόν είχε διάφορα προβλήματα. Μετά την τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού άνοιξε ο δρόμος για την εκ νέου προσπάθεια εκμίσθωσης.

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του ΔΟΑΤΑΠ στη Βουλή
Τις αδικαιολόγητες και εγκληματικές καθυστερήσεις του ΔΟΑΤΑΠ στη διεκπεραίωση των αιτήσεων αναγνώρισης των αλλοδαπών τίτλων σπουδών ως ισότιμων προς τους απονεμόμενους από τα ημεδαπά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, φέρνουν με ερώτηση τους (ΑΡ. ΠΡ. 2628/16-12-2019) στη Βουλή ο Βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ και ο συνάδελφος του από την Ξάνθη Μπουρχάν Μπαράν.
Οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνουν πως ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δημιουργεί σήμερα μία κατάσταση ομηρίας για νέους επιστήμονες που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, εξαντλώντας τόσο τους ίδιους, όσο και τις οικογένειες τους οικονομικά και ηθικά. Επιπλέον, επισημαίνουν πως είναι εγκληματικό νέοι και δυναμικοί επιστήμονες να αποκλείονται από την αγορά εργασίας εξαιτίας της κακής λειτουργίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., αφού η μη έγκαιρη αναγνώριση των τίτλων τους σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει αποκλεισμό από διαγωνισμούς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.
Οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ και ο Μπουρχάν Μπαράν ζητούν από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης ο Δ. Λουρίκας
Με την επανεκλογή του Δημήτρη Λουρίκα στη θέση του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Περιφερειακού Τμήματος Θράκης για 2 η συνεχόμενη θητεία, των μελών και του νέου Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής και του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, ολοκληρώθηκε η ειδική εκλογική συνεδρίαση του οργάνου τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στην Κομοτηνή.
Μετά την εκλογή των οργάνων διοίκησης του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ –Θράκης Δημήτρης Λουρίκας δήλωσε:
«Ολοκληρώσαμε την εκλογή των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ μέσα σε χρόνο ρεκόρ στην ιστορία του ΤΕΕ – Θράκης για να δώσουμε μήνυμα ενότητας και δουλειάς. Το ΤΕΕ και ο τεχνικός κόσμος της χώρας θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο σε τροχιά ανάπτυξης. Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από την κρίση της τελευταίας δεκαετίας, να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους μηχανικούς.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης που μας δημιουργεί η εκ νέου έκφραση εμπιστοσύνης των συναδέλφων, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, διάθεση,συνέπεια, σοβαρότητα και σεβασμό να υπηρετούμε το συμφέρον του κλάδου και του τόπου μας.Οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί έχουμε την επιστημονική γνώση και τα επαγγελματικά εφόδια για να δώσουμε την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται η χώρα,διότι πραγματική ανάπτυξη χωρίς μηχανικούς δεν μπορεί να υπάρξει.Οι εποχές είναι σίγουρα δύσκολες. Όμως υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία για την επόμενη μέρα».———-
Με βάση τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, η συγκρότηση των νέων Οργάνων
Διοίκησης του ΤΕΕ-Θράκης για την τετραετία 2020 – 2024 έχει ως κάτωθι :
Πρόεδρος : Δημήτριος Λουρίκας Πολιτικός Μηχανικός
Αντιπρόεδρος : Μιχαήλ Κούγκουλος Πολιτικός Μηχανικός
Γ. Γραμματέας : Αδαμάντιος Παπαδόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός
Μέλη Διοικούσας :
Βασίλειος Ασημίδης Πολιτικός Μηχανικός
Γεώργιος Λυπηρίδης Πολιτικός Μηχανικός
Πολυζώης Παρασκευόπουλος Πολιτικός Μηχανικός
Βασίλειος Πολιτειάδης Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης
Τριαντάφυλλος Σφυρής Πολιτικός Μηχανικός
Αλεξάνδρα Τριμίντζιου Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης

Στο Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης εξελέγησαν :
Πρόεδρος : Ζωή Κοσμίδου Πολιτικός Μηχανικός
Αντιπρόεδρος : Βλασάκης Καλεντζίδης Χημικός Μηχανικός
Γ. Γραμματέας : Ηλίας Παπασταυρινίδης Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη» διοργανώνει μια βραδιά οινογνωσίας για να στηρίξει μια πυρόπληκτη οικογένεια
Ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη» διοργανώνει μια βραδιά οινογνωσίας σήμερα (την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου )στο Scenario wine club με την οινολόγο Μελίνα Τάσσου, τα κρασιά του Οινοποιείου «Κίκονες», λευκό, ροζέ και κόκκινο, και με μενού ιδιαίτερης ποιότητας στην προσπάθειά του να στηρίξει μια πυρόπληκτη οικογένεια. «Θα προσφέρουμε μια εξαιρετική βραδιά στους καλεσμένους μας και τα έσοδα όλα θα διατεθούν στην οικογενειάΤα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν στην οικογένεια που τώρα φιλοξενείται σε σπίτι που τους παραχώρησε μια φιλική τους οικογένεια. Στόχος του Ομίλου να αποκατασταθεί το σπίτι για να επιστρέψει η οικογένεια που έχει ένα παιδάκι 5,5 ετών. Η πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίκη Λιβεριάδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής απεύθυνε έκκληση στήριξης της οικογένειας.

Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης
Μετά τις αρχαιρεσίες της 11ης Δεκεμβρίου 2019 στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, Πρόεδρος είναι Ντούμος Δημήτρης,Γραμματέας Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Αντιπρόεδρος Αποστόλου Αθανάσιος ,Ταμίας Χασιώτης Νίκος και μέλοι του Διοικητικού Συμβουλίου Τζουβελέκης Νίκος, Μακρή Νατάσα,Φρέγκογλου Νίκος.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης στην ανακοίνωση σημειώνει,”στο πλαίσιο της συναδελφικότητας και με αίσθημα ευθύνης το Διοικητικό Συμβούλιο θα σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα παρουσιαστούν και θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για την επίλυσή τους.”

Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Πολιτικού – Στρατηγικού Σχεδιασμού από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής
Έπειτα από απόφαση του Υπευθύνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, συστάθηκε Ειδική Γραμματεία Πολιτικού και Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Μέλη της γραμματείας ορίστηκαν: Μίνωας Ράπτης, Αθανασία Αμοιρίδου,Αγγελική Σαράντη, Ευδοξία Αλεξιου ,Κυριακή Μακκού ,Ιωάννης Καραμπουικίδης.Υπεύθυνος της Γραμματείας ορίστηκε ο Μίνωας Ράπτης.
«Δεσμευόμαστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του συνδικαλιστικού και ακαδημαϊκού έργου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής και την εξωστρέφεια της οργάνωσης» αναφέρουν τα μέλη της Γραμματείας σε σχετικό τους μήνυμα

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Κομοτηνή
Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ανάγκη για εκπαίδευση, παρουσιάζει, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), και σε συνεργασία με τη 360U Better Skills – Better Business και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Το Πρόγραμμα είναι δομημένο σε τέσσερις ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά τριάντα πέντε (35) υποενότητες, σχεδιασμένες για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματιών και των στελεχών επιχειρήσεων.Η συνολική διάρκεια του Προγράμματος ανέρχεται σε 9 μήνες (168 ώρες) και υλοποιείται δύο φορές το μήνα, Παρασκευή (17:30-21:30) και Σάββατο (09:00-17:00). Η διεξαγωγή του συνόλου των μαθημάτων πραγματοποιείται στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και η έναρξη του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα στελέχους και δεν έχουν πραγματοποιήσει σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Μουσικό σχολείο Ξάνθης: Από τα παραδοσιακά κάλαντα της Ελλάδας, σε γνωστά έργα της ευρωπαϊκής και τζαζ μουσικής
Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, συνεχίζοντας μια παράδοση ετών, παρουσιάζουν τη χριστουγεννιάτικη συναυλία με τίτλο «Shake up Christmas” .
Πρόκειται για μια μελωδική πανδαισία, που ανατρέχει στα παραδοσιακά κάλαντα της Ελλάδας και άλλων χωρών και καταλήγει σε γνωστά έργα της ευρωπαϊκής και τζαζ μουσικής. Η συναυλία θα δοθεί την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, με ελέυθερη είσοδο για όλους.

Ρεσιτάλ πιάνου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης
Ρεσιτάλ πιάνου με τον Σταύρο Λαπαρίδη σε έργα για σόλο πιάνο του Franz Liszt, διοργανώνει το βράδυ (20.00) της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Μοιράσου το άρθρο: