ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 711-2019
Πρωτογενής Τομέας
Κατάληψη της ΕΒΖ για την τύχη της φετινής παραγωγής: Ζάχαρη, ή βιοκαύσιμο και ζωοτροφή;
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι τευτλοπαραγωγοί της Ροδόπης και του Έβρου μετά την συμφωνία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο γραμματέας των τευτλοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης, στάθηκε στην κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ, καθώς δεν γνωρίζουν την κατάληξη της παραγωγής τευτλοπαραγωγής του 2019.
«Επειδή κυκλοφορούν φήμες που υποστηρίζουν πως την φετινή παραγωγή δεν θα την απορροφήσουν τα εργοστάσια, κινδυνεύει η παραγωγή να καταλήξει ως ζωοτροφή ή και βιοκαύσιμο και όχι για ζάχαρη, όπως αρχικά ήταν ο σχεδιασμός, κάτι που σημαίνει πως θα έχουμε μείωση τιμής μπορεί και 70%. Αυτή τη διαφορά ποιος θα την καλύψει; Για αυτό δεν μας έχει μιλήσει κανείς επίσημα», τόνισε ο κ. Προϊκάκης.
Επι πλέον πρόσθεσε για την επόμενη χρονιά πως πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία θα διασφαλίσει το μέλλον της τευτλοπαραγωγής.
Κόμματα
Δ. Χαρίτου: «Να ανακαλέσει στην τάξη ο πρωθυπουργός τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου»

Άμεση ήταν αντίδραση του Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρη Χαρίτου, στην αναφορά του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, περί εξομοίωσης των Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων στο θρήσκευμα με τους πρόσφυγες στο νομό Ροδόπης, δηλώσεις τις οποίες αποκάλεσε φαιδρές.
«Συνεχίζουν να εκφέρουν τον ίδιο ακραίο και επικίνδυνο λόγο, προς τέρψη και ικανοποίηση του ακροδεξιού και ξενοφοβικού ακροατηρίου τους.
Αν ο κ. Αθανασίου, αντιπρόεδρος της Βουλής, δεν γνωρίζει ότι ο νομός Ροδόπης ανήκει στην ελληνική επικράτεια, ότι κατοικείται από Έλληνες πολίτες (χριστιανούς και μουσουλμάνους) και αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίου θρησκευτικού σεβασμού με βάση την αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας, οφείλει άμεσα ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, να τον ανακαλέσει στην τάξη ή να τον παύσει από αντιπρόεδρο. Εκτός και αν για όσα δηλώνει, ότι είναι υπερήφανος για την πολιτική που εγκαινίασε ο πατέρας του Κων/νος Μητσοτάκης στη περιοχή, είναι απλώς λόγια μόνο για εκλογική κατανάλωση.
Αναμένω την παρέμβαση του πρωθυπουργού», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Χαρίτου.

Δ. Χαρίτου: «Αβέβαιο το εργασιακό μέλλον για 5.066 δασεργάτες στην Ελλάδα, 44 στο νομό Ροδόπης»

Αβέβαιο είναι το εργασιακό μέλλον για 5.066 δασεργάτες ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων 44 στο νομό Ροδόπης, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τηρεί σιγή ιχθύος για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πυροπροστασία, που λήγει τις επόμενες μέρες.
«Την εμπειρία που απέκτησαν οι ωφελούμενοι του προγράμματος μπορούν να την αξιοποιήσουν σε συναφή επαγγέλματα με την εύρυθμη λειτουργία του δάσους, ενώ στο πλαίσιο μιας λελογισμένης μοριοδότησης, μπορεί να προσμετρηθεί κατά την πραγματοποίηση μόνιμων προσλήψεων προσωπικού για την πυροπροστασία στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο κ. Χαρίτου μετα από συνάντηση που είχε μαζί τους.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει και ανανεώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν δείχνει να συμμερίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Χαρίτου.

Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις Βουλευτών ΚΙΝΑΛ για το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων στα προϊόντα
Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις στην Βουλή καταθέσαν οι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ μεταξύ αυτών οι Βουλευτές της περιφέρειας ΑΜ-Θ Αχμέτ Ιλχάν ΜπαράνΜπουρχάν ,Χαρά Κεφαλίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Οικονομικών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, για την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των παρανόμως ελληνοποιημένων προϊόντων.
Μάλιστα οι Βουλευτές κάνουν λόγο και για κίνδυνο στη δημόσια Υγεία και απαιτούν άμεσες λύσεις.
Πρωτογενής Τομέας

Ίδρυση και Αγρο-Κτηνοτροφικού Επιμελητηρίου;

Σκέψεις ενός ενιαίου οργάνου στην Ελληνική Κτηνοτροφία, παρακάμπτοντας τις όποιες κομματικές ή διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες-σ.σ. Αγελαδοτρόφοι, Αιγοπροβατοτρόφοι κ.α.- έχουν αρχίσει να τίθενται μεταξύ των Κτηνοτρόφων.
«Ζητούμε από τον Υπουργό να βάλει τον οδηγό σύμφωνα με τον οποία θα ιδρύσουμε σε υγιή βάση, ένα όργανο που θα μας εκπροσωπεί ΌΛΟΥΣ. Ένα μεγάλο βήμα που θα ακολουθήσει αυτή την ίδρυση αυτού του ενιαίου οργάνου, μπορούμε να μιλάμε και για ίδρυση Αγροτικού-Κτηνοτροφικού Επιμελητηρίου. Ένας φορέας που λείπει από τον πρωτογενή τομέα και που θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλώς με προγράμματα κατάρτισης και αναπτυξιακά που θα μπορούσε να αξιοποιήσει», τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Δημόπουλος στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Επιμελητήρια
ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ H ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ | ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ AMAZON | ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ FDA
Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης και ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων διοργανώνουν Ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν:
Α. η χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Νομού Ροδόπης
Β. οι νέες τάσεις της αμερικανικής αγοράς και τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά για το 2019
Γ. οι προοπτικές πωλήσεων μέσω E-Commerce (πωλήσεις μέσω Amazon)
Δ. οι απαιτήσεις του FDA για την εισαγωγή τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ

Η Ημερίδα θα γίνει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, ώρες 15:00-17:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης (Βασ. Γεωργίου 2β, Κομοτηνή).
Η είσοδος είναι ελεύθερη, με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής.
Αυτοδιοίκηση
Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ
Συνεδριάζει σήμερα στις 18:00, στην αίθουσα Γεώργιος Παυλίδης, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ με 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη του.
Τα κυριότερα θέμα είναι,
Έγκριση Τεχνικού Πρόγραμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έτους 2020.
Έγκριση επιλογής επί των προτεινόμενων λύσεων αποκατάστασης της γέφυρας Κομψάτου

Έγκριση σχεδίου και σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων (Μ.Π.Ε) για το έργο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 88ΜW στη θέση «Νεράιδες» των Δήμων Κομοτηνής & Αρριανών και εκμετάλλευση λατομείου βιομηχανικών ορυκτών (ζεολίθου)στην θέση «Σκάλωμα του Δήμου Αρριανών Ροδόπης.

Συζήτηση σχετικά με τον Θάνατο ψαριών ,την κατάσταση των λιμνοθαλασσών και την ιχθυοπαραγωγή στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ κατόπιν επιστολής, Κωνσταντίνου Κατσιμίγα, επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ».

Τέλος έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την « Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους και Περιφέρειες έτους 2014-2020 πλήρους απασχόλησης .

Σε λειτουργία ο θεσμός του «Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης»
Ο Δικηγόρος, Χουρμουζέλης Αργύριος, ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης μετά την διαδικασία επιλογής του από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα παράπονα των άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων που αφορούν τις διαφορές τους με τις υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, καλείται να διεκπεραιώνει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης ως ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής, που δέχεται τις καταγγελίες και παρέχει συμβουλές στα ενδιαφερόμενα μέρη.
Το γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης θα στεγάζεται στο Διοικητήριο (πρώην Νομαρχία) Κομοτηνής.

Ανακοίνωση-καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης
Σε καταγγελία προχώρησε η Λαϊκή Συσπέιρωση Ξάνθης για την τη στάση των παρατάξεων του δήμου Ξάνθης που στηρίζονται από τη Ν.Δ., τον ΣυΡιζΑ και το ΠαΣοΚ-ΚινΑλ, οι οποίες ενιαία αρνήθηκαν να στηρίξουν το ψήφισμα (σ.σ. εδώ) καταδίκης της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Η.Π.Α.» που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, αρνούμενες να παραπεμφθεί σε αρμόδια επιτροπή ψηφισμάτων, κατά την συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για τα ψηφίσματα, σημειώνει με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο Ξάνθης.
Έργα στο φωτισμό της Οδού Τσιμισκή στην Ξάνθη
Ο Δήμος Ξάνθης, σήμερα ( την Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019) θα πραγματοποιήσει εργασίες επί της οδού Τσιμισκή και, συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση ιστών οδοφωτισμού και των αντίστοιχων φωτιστικών τους.
Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η στάση και στάθμευση οχημάτων στην αριστερή πλευρά της οδού από την οδό Μιαούλη έως την οδό Καραολή.
Εκπαίδευση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα ( στην πλατεία Δημοκρατίας ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ξάνθης να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής, ζητώντας:
Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που αναπληρώνουν τους εαυτούς τους όλα αυτά τα χρόνια (πάνω από 35.000)
Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών-μονίμων.
Άμεση κάλυψη όλων των κενών.
Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη

Εθελοντική αιμοδοσία στο διοικητήριο
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το πρωί (09.00-14.00) της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης, αυτή τη φορά στον χώρο του διοικητηρίου της πόλης.

Σύλλογοι
Ομιλία του Γ Σιγούρου στο ΜΟΚ
Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει αύριο στις ώρα 19:30, εκδήλωση/ομιλία με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Ιωάννη Σιγούρο, εκπαιδευτικό – υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με θέμα, «Εικαστικές Τέχνες και Μαθηματικά», στην αίθουσα ομιλιών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής (Σαμοθράκης 12 – πλατεία ΧΕΝ).

Πολιτισμός

Βιωματικό Εργαστήρι για Γονείς με εφήβους στη ΦΕΞ
Εργαστήρι βιωματικό για Γονείς με εφήβους ξεκινά η ΦΕΞ φέτος.
Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 12 Νοέμβρη στις 18:00 στο
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.
Τον συντονισμό θα έχει η η Βασιλική Στυλιανίδου, παιδοψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Εργαστήρι Κεραμικής από Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, πρόκειται να λειτουργήσει Εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης.

Το Εργαστήρι θα λειτουργήσει σε δυο τμήματα:

– Τμήμα παιδιών (8-15 ετών), κάθε Παρασκευή 17:30-19:30
– Τμήμα ενηλίκων, κάθε Τετάρτη 17:30-20:30

Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ για το παιδικό τμήμα και 25 ευρώ για το τμήμα ενηλίκων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Ιδρύματος ( 25410-29282 από τις 09:30 μέχρι τις 13:00 και στο 25410-26635 από τις 17:30 μέχρι τις 20:30, από Δευτέρα έως Παρασκευή).

Το εργαστήρι θα αρχίσει, αναλόγως των συμμετοχών, από Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθησαν 6 διακινητές για παράνομη μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθησαν στους νομούς Έβρου και Ξάνθης έξι (6) διακινητές, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 30, 28, 19 και 19 ετών και δύο αλλοδαποί ηλικίας 27 και 20 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.

Κατασχέθηκαν τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μία δίκυκλη μοτοσικλέτα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τέσσερις υποθέσεις ενήργησαν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, Φερών και Ξάνθης.

Μοιράσου το άρθρο: