Αναμφισβήτητα η ανασύσταση της Λίμνης Κάρλας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη. Ένα έργο που πέρασε από χιλιάδες κύματα και λίγο έλλειψε να χάσει σημαντικά ποσά για την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπονται για την πλήρη ανασύσταση της. Το έργο αποκατάστασης της λίμνης Κάρλας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, διέφυγε τον κίνδυνο επιστροφής 180 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε.
KARLA (2)
Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο. Το γεγονός ανακούφισε τους φορείς υλοποίησης του έργου οι οποίοι σπεύδουν να τρέξουν τις διαδικασίες και τις εργασίες που προβλέπονται βάση της μελέτης. Ωστόσο, το Κέντρο για τη Μελέτη και την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λίμνης Βοιβηίδα – Κάρλα έχει τις δικές του ενστάσεις για όλα αυτά που συμβαίνουν κατά καιρούς, ζητώντας από τους φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα προστασίας και ανάδειξης της περιοχής.
KARLA (4)
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ κ. Σωτήρης Γκανάτσιος «στόχος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. είναι η προσέλκυση όλο και περισσοτέρων ξένων επισκεπτών στην περιοχή της Κάρλας, επιδιώκοντας συνεργασία με σχολεία, αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει εδώ ένα σχολείο και το ξεναγούμε, με τον δήμο Βόλου, κυρίως ενόψει της άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου. Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες είναι μαθητές, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις περιοχής της Λάρισας και της Μαγνησίας, αλλά και Καρδίτσας, Τρικάλων, Αττικής, Κατερίνης, Δράμας από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι εκπονούν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου Καναλίων καθώς και ο αρχαίος λιμναίος πολιτισμός που βρίσκεται προς το Καλαμάκι Λάρισας και την εποπτεία του αρχαιολογικού χώρου έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία. Η λίμνη Κάρλα έχει ένα ατέλειωτο πολιτισμό και ο επισκέπτης έχει να μάθει, να γνωρίσει και να δει πολλά πράγματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της περιοχή.
KARLA (3)
Για αυτό ζητάμε μέτρα που στοχεύουν στην προστασία και στην άναδειξη όλων αυτών. Θυμάστε κατά καιρούς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα νεκρά ψάρια, τις νεκρές αγελάδες και τους κορμοράνους.Όλα αυτά πρέπει να αποφευχθούν. Για να γίνει αυτό η λίμνη πρέπει να γεμίσε. Το νερό από τον Πηνειό σταμάτησε και θα ξαναρχίσει να πέφτει τον Οκτώβριο. Οπότε καταλαβαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε όλα αυτα που προβλέπεονται ώστε η λίμνη να αποκτήσει την παλιά της αίγλη.
KARLA (5)
Ο κ. Γκανάτσιος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει συνεργασία και με φοιτητές για την εκπόνηση εργασιών με θέμα τη λίμνη Κάρλα σε ατομικές ή ομαδικές με το Πανεπιστήμιο επισκέψεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπεύθυνοι του ΚΕΜΕΒΟ έχουν δεχτεί ομάδες φοιτητών στα πλαίσια προγραμμάτων ERASMUS από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
KARLA (7)
Παράλληλα όμως, επισκέπτονται το Μουσείο και φίλοι του πολιτισμού, οι οποίοι προέρχονται από άλλες χώρες και συντελούν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην προβολή του πολιτισμού της Κάρλας έξω από τα σύνορά μας. Πρόκειται για μαθητές ευρωπαϊκών κυρίως χωρών που επισκέπτονται τον παραπάνω χώρο στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών και φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίων στο πλαίσιο προγραμμάτων ERASMUS. Παράλληλα, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σχετικών με λίμνης Ευρώπης επισκέφθηκαν το Μουσείο εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι Φορέων τοπικής Αυτοδιοίκησης, Γαλλίας, Μάλτας, Ιταλίας Ουγγαρίας, Κύπρου, Ισλανδίας και άλλων χωρών».
Στο τέλος της κουβέντα μας ο κ. Σωτήρης Γκανάτσιος κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν σε θέματα, όπως η έρευνα, μελέτη και προβολή του περιβάλλοντος και της ιστορίας της λίμνης, πιστεύοντας ότι η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και για την πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν θέματα, τα οποία αφορούν όλους και απαιτείται η συμμετοχή όλων.

Μοιράσου το άρθρο: