Επεισοδιακή αλλά και ενδεικτική του φιλοτουρκικού κλίματος που επικρατεί ακόμα σε επίπεδο ΝΑΤΟ ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Επιτροπών Πολιτικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ασφάλειας,
Οικονομικών και Ασφάλειας που διεξάγονται στις Βρυξέλες, με τους Βουλευτές μέλη της ελληνικής Αντιπροσωπείας –μεταξύ των οποίων και ο Χανιώτης Μανούσος Βολουδάκης- να αποχωρούν, καταγγέλλοντας την συμπεριφορά του προεδρεύοντος υπέρ της Τουρκίας, με διακοπές την ώρα που οι βουλευτές ανέπτυσσαν τις ελληνικές θέσεις για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την παράνομη υπογραφή των μνημονίων με τη Λιβύη.

Κοινή δήλωση της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως ελληνική αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.
Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του διεθνούς δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμετους, θα ενημερωθούν ότι αυτή τη φορά η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια κι ότι η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα. ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών – μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.
Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος.
Βρυξέλλες 19/2/2020
Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας (ΝΔ)
Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων (Ν.Δ.)
Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής Πέλλας (ΣΥΡΙΖΑ)
Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥΡΙΖΑ)
Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής)

Η ανάρτηση του Μ. Βολουδάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Με τους συναδέλφους Μαριέττα Γιαννάκου, Μάριο Κάτση και Ανδρέα Λοβέρδο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, χθες στις Βρυξέλλες. (Στη φωτογραφία δε φαίνεται η επίσης συμμετέχουσα Θ.Τζάκρη).

Λίγες ώρες μετά αναγκασθήκαμε να αποχωρήσουμε από μια συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς ο Προεδρεύων συστηματικά μας εμπόδιζε να αναπτύξουμε τις θέσεις μας ως προς την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στο γνωστό μνημόνιο με τη Λιβύη. Βέβαια, έστω και διακοπτόμενοι, έστω και μετά από αναιτιολόγητη «αφαίρεση του λογου» στο τέλος (!), τις εθνικές μας θέσεις τις αναπτύξαμε και ακούστηκαν. Τονίζω το γεγονός ότι εκπρόσωποι τριών κομμάτων στη στιγμή συμφωνήσαμε για την κοινή μας αντίδραση, που θα έχει και συνέχεια. Τα κοινοβούλια των Συμμάχων μας, και δι’ αυτών οι πολίτες των χωρών τους, θα ενημερωθούν ότι αυτή τη φορά η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια κι ότι η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μοιράσου το άρθρο: