Με εκπροσώπους των αμπελουργών και των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης συναντήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Στην ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση, έγινε μία προσέγγιση αρκετών ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, με έμφαση στα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Το τέλος επιτηδεύματος και η νέα ΚΑΠ ήταν δύο σοβαρά θέματα που επίσης τέθηκαν επί τάπητος. Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ειδικότερα, οι αμπελουργοί και οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού ανέδειξαν την σπουδαιότητα-αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Κρήτη και να υπάρξουν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.

Άμεσης προτεραιότητας είναι και το θέμα των χρεών για τον αγροτικό κόσμο του νησιού, με την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων να κρίνεται επιτακτική.

Εξειδικεύοντας την κυβερνητική βούληση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ και την εξελισσόμενη ήδη προσπάθειά του να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι γεωργικές ασφαλίσεις να εξυγιανθούν. Πρόσθεσε δε ότι είναι δεδομένη η σύνδεση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών με τις αποζημιώσεις.

Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε την κατεύθυνση την οποία αυτή θα έχει και η οποία θα οδηγεί σε συγκεκριμένες επενδύσεις που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των προϊόντων με παράλληλη μείωση του κόστους προς όφελος τόσο των ευρωπαίων αγροτών όσο και των ευρωπαίων καταναλωτών.

Παράλληλα έκανε σαφές ότι θα υπάρξει διαχωρισμός της θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών (μέσα από τη δημιουργία Επιμελητηρίου αγροτών) από την οικονομική παραγωγή.

Μοιράσου το άρθρο: