Επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη σχετικά με τους πληγέντες παραγωγούς θερμοκηπιακής καλλιέργειας στις περιοχές της Κουντούρας, των Φαλασσάρνων και του Ελαφονησίου, κατέθεσε το απόγευμα της Δευτέρας, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.

Στην Ερώτηση, η οποία θα συζητηθεί από το Βήμα της Ολομέλειας κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ.. Πολάκης παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για την έκταση των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, ενώ προσθέτει και το εκτιμώμενο ύψος της ζημιάς αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για την αποζημίωση της πληγείσας παραγωγής από ειδικό Ταμείο αποζημιώσεων μικρής έκτασης (De minimis), αξιοποιώντας προηγούμενη εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε παλιότερες περιπτώσεις ζημιών από θεομηνίες.

Με την κίνηση αυτή ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πληγέντων παραγωγών του Νομού Χανίων και να απαντήσει αν προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα το προτεινόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο και πότε.

Ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του Παύλου Πολάκη ακολουθεί παρακάτω:

Θέμα: «Αποζημιώσεις σε παραγωγούς από ακραία καιρικά φαινόμενα στον Νομό Χανίων»

κύριε Υπουργέ,
το διάστημα από την Κυριακή 10/11 έως και την Τετάρτη 13/11/19, έντονα καιρικά φαινόμενα που περιλάμβαναν χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους και πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Νομό Χανίων, με αποτέλεσμα να πληγεί κυρίως ο αγροτικός κόσμος, αφού υπέστη ζημιές (σε κάποιες περιπτώσεις ολοσχερείς) στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ελαφονησίου 700 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργεια υπέστησαν ζημιές στα υλικά επικάλυψης των θερμοκηπίων εξαιτίας της χαλαζόπτωσης. Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται στο ποσόν των 1.400.000 ευρώ (τουτέστιν 700 στρέμματα επί 2.000 € ανά στρέμμα για αγορά και τοποθέτηση πλαστικής επικάλυψης). Στην περιοχή της Κουντούρας 300 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση, με το κόστος να ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 600.000 € συνολικά. Ταυτόχρονα, 150 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από τους υδροστρόβιλους, καθώς αποκολλήθηκε το σύνολο της υποδομής. Το κόστος αποκατάστασης των υποδομών αυτών υπολογίζεται στα 3.250.000 € (τουτέστιν 100 στρέμματα μεταλλικής κατασκευής επί 25.000 € ανά στρέμμα και 50 στρέμματα ξύλινης κατασκευής επί 15.000 € ανά στρέμμα). Τέλος, στην περιοχή Φαλάσσαρνα 30 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από την χαλαζόπτωση. Το κόστος αποκατάστασης εκτιμάται να ανέλθει στα 750.000 € συνολικά. Το συνολικό κόστος επομένως για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια (6.000.000) €.
Για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών προτείνουμε την αποζημίωση από το Ταμείο αποζημιώσεων De minimis που αφορά σε ζημιές μικρής έκτασης. Το ταμείο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε με το ποσόν των 70.000.000 € τα οποία αν δεν διατεθούν έως 31-12-2019 χάνονται, αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα αποζημιώσεων της τριετίας 2020-2023. Ταυτόχρονα ζητείται η παράταση αποπληρωμής δανείων που ήδη έχουν πάρει οι παραγωγοί, καθώς και μέτρα ανακούφισης για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή οι παραγωγοί στις παραπάνω περιοχές βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και δη κατά την έναρξη της συγκομιδής κηπευτικών προϊόντων, ενώ είναι ήδη επιβαρημένοι με δανεισμό, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές, ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων ανακούφισης για την αντιμετώπιση των δανειοδοτικών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους και πότε ;

2) Θα γίνει δεκτός ο προτεινόμενος τρόπος αποζημίωσης από το Ταμείο De minimis ακολουθώντας το παράδειγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διέθεσε συνολικά από αυτό 90.000.000 € σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές την προηγούμενη περίοδο ;
Επιστολή του Δημάρχου Χανίων Σημανδηράκη για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς
Την οριζόντια αποζημίωση στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς μέσω ΕΛΓΑ αλλά και την αναστολή της παρακράτησης εισφοράς δακοκτονίας για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2019-2020, προτείνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο Δήμαρχος Χανιών Παναγιώτης Σημανδηράκης έπειτα από εισήγηση του Αντιδήμαρχου Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Νικηφοράκη.
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος μεταξύ των άλλων αναφέρει :”… οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χανιών βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με μεγάλες ζημιές στην παραγωγής τους με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά και τη δραματική μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και ελαιολάδου.”
Τέλος, στην επιστολή του ο κ. Σημανδηράκης ζητά επίσης την τροποποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος του ΕΛΓΑ σύμφωνα με τα σημερινά καιρικά φαινόμενα.

Μοιράσου το άρθρο: