Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της Κρήτης που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της μάχης κατά του κορωνοϊού, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία θέτει στην κυβέρνηση ένα αναγκαίο αίτημα: να δοθεί η δυνατότητα σε παραγωγούς από την Κρήτη που έχουν νόμιμη άδεια για να πωλούν τα προϊόντα τους σε Λαϊκές Αγορές και οι ίδιοι διαμένουν στη Αττική ή έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική, να μπορούν να υποστηρίξουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε Λαϊκές Αγορές της Αττικής.

«Η ουσία και το ζητούμενο της Ερώτησης συνάδει και με την πρόσφατη σχετική επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Α. Παπαδερού προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ η πρόταση είναι εφικτή καθώς δεν απαιτείται η μετακίνηση προσώπων από την Κρήτη, αλλά μόνο προϊόντων. Αν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η πρόταση αυτή θα αποτελέσει ανάσα για τους παραγωγούς της Κρήτης, ενώ η Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Παύλου Πολάκη καταλήγει ρωτώντας αν μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να επεκταθεί και για παραγωγούς και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Το κείμενο της Ερώτησης, συνυπέγραψαν όλοι οι υπόλοιποι Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί άλλοι (συνολικά 32) από άλλες περιοχές.


Αναλυτικά η ερώτηση:

προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Διάθεση κρητικών προϊόντων σε Λαϊκές Αγορές της Αττικής»

κύριε Υπουργέ,
στην δεδομένη συγκυρία υπάρχουν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη που έχουν νόμιμη άδεια για να πωλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές και διαμένουν οι ίδιοι στη Αττική ή έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική.
Είναι δίκαιο και αναγκαίο, οι παραγωγοί αυτοί που έχουν – με νόμιμο τρόπο – την δυνατότητα να υποστηρίξουν την παρουσία των προϊόντων τους σε λαϊκές αγορές της Αττικής, να μην αποκλειστούν από τις λαϊκές αγορές, καθώς δεν απαιτείται η μετακίνηση προσώπων από την Κρήτη, αλλά μόνο των προϊόντων.
Με επείγουσα επιστολή του της 27ης Μαρτίου 2020 προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου – Καινοτομίας – Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης ζητάει οι παραγωγοί της Κρήτης να λάβουν τη σχετική άδεια, γεγονός που θα επιτρέψει να μην παρεμποδίζεται η παρουσία των προϊόντων τους στις αγορές της Αττικής στο πλαίσιο υλοποίησης των έκτακτων μέτρων αποτροπής επέκτασης του Covid-19.
Επειδή μια τέτοια ρύθμιση, θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης επάρκειας προϊόντων για τους καταναλωτές της Αττικής και ταυτόχρονα μια σημαντική ανάσα στους παραγωγούς της Κρήτης, που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό τη περίοδο αυτή αποσύροντας την παραγωγή τους στις χωματερές
Επειδή η θετική ανταπόκριση στο αίτημα αυτό της Περιφέρειας Κρήτης και των παραγωγών δεν αντιβαίνει σε καμία περίπτωση τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων να επιτρέψει την συμμετοχή με νόμιμο τρόπο των συγκεκριμένων παραγωγών και των προϊόντων τους στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής για το διάστημα που ισχύουν οι τρέχοντες περιορισμοί ;
2) Σκοπεύει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων να επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα και σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και από άλλες απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας, που λόγω της συγκυρίας είναι αποκλεισμένες ;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παύλος Πολάκης
Αθανάσιος Αθανασίου
Τρύφων Αλεξιάδης
Αθανασία Αναγνωστοπούλου
Σωκράτης Βαρδάκης
Χρήστος Γιαννούλης
Ιωάννης Γκιόλας
Ιωάννης Δραγασάκης
Κώστας Ζαχαριάδης
Κωνσταντίνος Ζουράρις
Νίκος Ηγουμενίδης
Μανόλης Θραψανιώτης
Ευφροσύνη Καρασαρλίδου
Ειρήνη Κασιμάτη
Γιώργος Κατρούγκαλος
Χαρά Καφαντάρη
Κυριακή Μάλαμα
Χαράλαμπος Μαμουλάκης
Ιωάννης Μουζάλας
Ανδρέας Ξανθός
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Νίκος Παππάς
Παναγιού Πούλου
Γιάννης Ραγκούσης
Παναγιώτης Σκουρολιάκος
Νίκος Συρμαλένιος
Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Γιώργος Τσίπρας
Σωκράτης Φάμελος
Νίκος Φίλης
Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης
Ραλλία Χρηστίδου

Μοιράσου το άρθρο: