Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, με την επιστημονική υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα λειτουργήσει πιλοτικά την πρώτη μονάδα αξιοποίησης των υπολειμμάτων των απορριμμάτων με την μέθοδο της αεριοποίησης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο σε πανελλαδικό επίπεδο, και η σχετική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα στη Περιφέρεια από τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρία Καλογεράκη, τους  εκπροσώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναπληρωτή καθηγητή Πέτρο Γκίκα, και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μαρία Λοϊζίδου.

Μάλιστα οι καθηγητές επισήμαναν, ότι η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας, με την εφαρμογή υλοποίησης της συγκεκριμένης μεθόδου αεριοποίησης των απορριμμάτων. Η πιλοτική μονάδα αεριοποίησης θα δημιουργηθεί στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο στην περιοχή, Νέα Αλικαρνασσός.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της πρωτοποριακής μεθόδου αεριοποίησης λέγοντας: «Συνεχίζουμε την πολιτική μας, όπως είχαμε κάνει από το 2011 για τον περιφερειακό σχεδιασμό, προκειμένου να ενισχύσουμε οικονομικά τις μελέτες που χρειαζόταν, ώστε να έχουμε σήμερα την ευτυχή συγκυρία να υλοποιούνται τα έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί. Έργα τα οποία ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια για όλη την Κρήτη  με δημόσια δαπάνη 100% και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πολίτες της Κρήτης».

Ο κ. Καλογεράκης ανέφερε, ότι ο ΕΣΔΑΚ συνεχίζει να υλοποιεί πρωτοπόρα έργα για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων με σεβασμό στο περιβάλλον. «Προωθούμε τη δημιουργία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο,  γιατί πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διεργασιών έτσι ώστε να προωθηθεί ταχύτερα η πράσινη μετάβαση με σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην περιφερειακή οικονομία».

Οι επιστήμονες

Από την πλευρά της η καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Χημικών -Μηχανικών Μαρία Λοϊζίδου, σημείωσε: «Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία επιλέγοντας μία πιλοτική εφαρμογή της αεριοποίησης, δηλαδή θα παράξουμε ενέργεια αν θέλετε κάτι σαν φυσικό αέριο, να το αξιοποιήσουμε κάνοντας νέα προϊόντα. Είναι η μεγαλύτερη καινοτομία που υπάρχει σήμερα στην διαχείριση των απορριμμάτων, και νομίζω ότι η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας αλλά και της εφαρμογής. Η αεριοποίηση πιστεύω είναι η καλύτερη τεχνική, η Κρήτη  θα δώσει και το φως για την υπόλοιπη χώρα».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Πέτρος Γκίκας είπε: «Νομίζω ότι είναι από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις, είναι μία σύγχρονη τεχνολογία, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες πιλοτικές δοκιμές και αυτός είναι ο λόγος αυτή τη στιγμή που κάνουμε αυτή την προγραμματική σύμβαση με τον ΕΣΔΑΚ με τη βοήθεια της Περιφέρειας για να μπορέσουμε να έχουμε όλα τα δεδομένα που χρειαζόμαστε ούτως ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των υπολειμμάτων με τον σωστό τρόπο».

Μοιράσου το άρθρο: