Την πρότασή του για τα έργα «Ανέγερση  του 16ου Δημοτικού Σχολείου» και «Αποκατάσταση κτιρίου Φιλαρμονικής – Ωδείου», κατέθεσε λίγες ημέρες πριν, ο Δήμος Ρεθύμνης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι.

Σε ότι αφορά την ανέγερση του 16ου Δημοτικού, η πρόταση του Δήμου Ρεθύμνης αποτυπώθηκε σε έναν πλήρη φάκελο, στον οποίο περιλαμβάνονται  μελέτες  με άδεια δόμησης, για την ανέγερση  διώροφου κτηρίου,  με υπόγειο.  Η κατασκευή του κτιρίου προβλέπεται να γίνει με όλες τις νόμιμες και σύγχρονες προδιαγραφές, με έμφαση στη διασφάλιση και προστασία του περιβάλλοντος, τη βέλτιστη ενεργειακά απόδοσή του κτιρίου και την πλήρωση όλων των   κριτηρίων  προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δρομολογείται η επιδιωκόμενη από καιρό υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, μιας νέας σχολικής μονάδας, που θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Σχολείου, οι οποίοι μέχρι σήμερα  ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του Δήμου και εμβαδού  4689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι  η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες,  αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Επιπλέον, πλήρης φάκελος μελετών με άδεια δόμησης κατατέθηκε και για την αποκατάσταση του κτιρίου της Φιλαρμονικής και του Ωδείου. Τα προβλήματα στατικής επάρκειας που παρουσίασε το υφιστάμενο κτίριο, στο οποίο φιλοξενείται η λειτουργία των σημαντικών πολιτιστικών δομών της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Δημοτικού Ωδείου, επέβαλλαν τη μεταστέγασή τους κι έκαναν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση του κτιρίου.  Οι εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου , το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται επί της Λ. Κουντουριώτη, θα επικεντρωθούν αφενός στη στατική ενίσχυση του και, αφετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση των χώρων στο κτίριο, έγιναν με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρόκειται να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατά 3 κατηγορίες.

Μοιράσου το άρθρο: