Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens, το Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισε την ενοχή 22 κατηγορουμένων από τους συνολικά 54. Όλοι οι κατηγορουμενοι καταδικάζονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης για να αποφανθεί το δικαστήριο επί της ενοχής ή μη των 54 κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των 22 από τους 54 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης για «ξέπλυμα» χρήματος.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση του χωρίς να αναπτύξει το σκεπτικό του για την κρίση του.

Με την απόφαση που ανακοινώθηκε, πλην των 22 που κρίθηκαν ένοχοι, απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής 27 κατηγορούμενοι και αθωώθηκαν πέντε.

Οι δικαστές, όπως εκτιμά η υπεράσπιση, αποδέχονται την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της δωροδοκίας είναι πλημμέλημα και επομένως έχει υποπέσει σε παραγραφή. Παραμένει ωστόσο το κακούργημα της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν, σύμφωνα με την δικογραφία, από την γερμανική εταιρία προς στελέχη του ΟΤΕ την περίοδο υπογραφής της σύμβασης αλλά και των επεκτάσεων της, από το 1997 και για περίπου πέντε χρόνια μετά.

Με την απόφαση του, το δικαστήριο ανάμεσα σε άλλους, κήρυξε ενόχους τον πρώην πρόεδρο της μητρικής Siemens Έντουαρντ Πίρερ, την αθώωση του οποίου είχε ζητήσει η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος Ράινχαρτ Σίκατσεκ, αλλά και τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα που παραμένει καταζητούμενος επί σειρά ετών, Πρόδρομο Μαυρίδη.

Ένοχοι επίσης κρίθηκαν άλλοτε επιτελικά στελέχη του ΟΤΕ αλλά και η σύζυγος του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα. Για την κ. Καραβέλα το δικαστήριο αποδέχθηκε στο σύνολο της την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων με τις επιβαρυντικές περιστάσεις, ότι το αδίκημα τελέστηκε κατ’ επάγγελμα και κερδοσκοπία. Αντίστοιχη ήταν για την σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα και η εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία, η κατηγορούμενη γνώριζε τον ρόλο του συζύγου της και ήταν «συνιδρύτρια» και συνδιαχειρίστρια της offshore που δέχθηκε εμβάσματα από την Siemens.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ως προς τον πρώην Βουλευτή και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο τον οποίο κήρυξε αθώο.

Σε δικαίωση του μετά από 11 χρόνια που «έμεινε μόνος χωρίς στήριξη από τους συναγωνιστές του», αναφέρεται με δήλωσή του μετά την απόφαση απαλλαγής του.

Στην δήλωσή του το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου)δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα».

Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο και ήταν μεταξύ των 22 προσώπων -από συνολικά 54- που κρίθηκαν ένοχοι, έφυγαν ελεύθεροι από τη δικαστική αίθουσα, καθώς όπως είπε και η εισαγγελέας της έδρας «δεν είναι πλέον δυνατή η κράτηση πριν την επιβολή ποινής».

Σχολιάζοντας τη σημερινή δικαστική απόφαση για την Siemens ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως ο Θ. Ο Τσουκάτος απηλλάγη λόγω παραγραφής ενώ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνούνται να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Αλήθεια, θα μάθουμε ποτέ σε ποια τελικά τσέπη κατέληξε το ένα εκατ. που ομολόγησε πως πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: