?????????????????????????????????????????????????????????

Για τη σειρά επαφών που είχε στην Αθήνα γύρω από σημαντικά θέματα που απασχολούν την Κρήτη, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να μη χαθεί άσκοπα πολύτιμος χρόνος, σε σχέση τόσο με την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και με το αποτύπωμά της στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε και στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο στη διάρκεια του οποίου λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις στους τομείς της υγείας, των υποδομών, της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, όπως επίσης τη συμμετοχή στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα Κρήτης.

Σε ότι αφορά στην ανακατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των σχετικών μελετών, αλλά και την θετική ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργών στην κατεύθυνση υλοποίησης του μεγαλόπνοου έργου.

Εκτός ωστόσο από το μεγάλο σχέδιο, εμείς παρεμβαίνουμε περαιτέρω στα επικίνδυνα οδικά σημεία, διαθέτοντας 70 εκ. ευρώ, ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ποσό που θα δαπανηθεί για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων και την οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, τα έργα θα έχουν δημοπρατηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αρχίσει ο νέος κύκλος επεμβάσεων. Το ένα κομμάτι είναι το τμήμα Μεγάλα Χωράφια – Σταλός, που έχει ήδη ανατεθεί και προχωράει, ενώ κανονικά προχωρούν οι παρεμβάσεις στο κομμάτι Μαυρομούστακο – Μεγάλα Χωράφια, προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, κομβικός αναδεικνύεται ο ρόλος της Περιφέρειας στον τομέα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όσο και στην καταβολή των δεδουλευμένων του ιατρικού προσωπικού. Η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας διαθέτοντας 40 εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων και άλλα 20 εκ. για τις αμοιβές του προσωπικού.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Αρναουτάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκαν:

-Η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης «Επιμορφωτικό πρόγραμμα SARS-COV2-προφύλαξη και μέτρα πρόληψης για τους εργαζόμενους στα τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, ξεναγούς, συνεδριακό τουρισμό εστίαση» προϋπολογισμού 124.000 ευρώ.
-Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην ενεργειακή κοινότητα Ανατολικής Κρήτης με τον τίτλο «Μινώα Ενεργειακή».
-Υποβολή αίτησης για την χρηματοδότηση της πράξης «Στήριξη της λειτουργίας παρατηρητηρίου καινοτόμου επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης» στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
-Διανομή δωρεάν tablet στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λύκεια όλων των τύπων) της Περιφέρειας Κρήτης
-Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση του δρόμου Άγιος Βλάσσης-Άγιος Σύλλας και αποκατάσταση των κατολισθήσεων εντός των οικισμών Αγ. Βλάσσης και Άγ. Σύλλας.
-Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την υλοποίηση του έργου συντήρηση βελτίωση του δρόμου Καβροχώρι έως Κεραμούτσι.
-Λήψη προσωρινών μέτρων για την εκτέλεση εργασιών στην νέα επαρχιακή οδό Ρεθύμνου οικισμός Μέλαμπες, οικισμός Αγ. Γαλήνη και συνδεόμενοι δρόμοι.
-Έγκριση προσωρινών μέτρων για το κλείσιμο επαρχιακής οδού με εκτροπή κυκλοφορίας, για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών και φθορών οδοστρωμάτων στο κεντρικό επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε. Ρεθύμνου.
-Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο που συστεγάζεται το Κέντρο Πληροφόρησης Ανωγείων και ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης του Δήμου Ανωγείων σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
-Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το αθλητικό σωματείο Βιάννου ο «Πατούχας» που αφορά του εκτέλεση του έργου «Συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του γηπέδου Βιάννου.
-Έγκριση διαβαθμιδικής σύμβασης με τον Δήμο Αμαρίου για την άσκηση από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων του Δήμου Αμαρίου.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης ευχαρίστησε τους επικεφαλής και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συμμετοχή τους στην συνεδρίαση για το υψηλό επίπεδο της συνεδρίασης, την ανταλλαγή προτάσεων για την ενιαία ανάπτυξη του νησιού.

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Μοιράσου το άρθρο: