Την ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στου φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που λειτουργεί στα Χανιά, ζητά με ανακοίνωση ο Σύλλογός τους. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές ζητούν να διασφαλιστεί η διανομή όσων έχουν μείνει «στον αέρα» μετά την απόφαση να κλείσουν τα ξενοδοχεία και οι εστίες, αλλά και να ενημερωθεί αναλυτικά ο φοιτητικός σύλλογος για το τι πρόκειται να γίνει με το εξάμηνο, την εξεταστική, την τηλεκπαίδευση, συνολικά την λειτουργία του ιδρύματος από την διοίκηση.

Αναλυτικά η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου ΕΛΜΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ

Σε μια στιγμή που χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα αγωνιούν για τα προβλήματα που προκύπτουν στην υγεία τους και των οικογενειών τους, καθώς και για τις σπουδές τους, η κυβέρνηση δεν παίρνει τα επαρκή μέτρα για την προστασία των φοιτητών αλλά και συνολικά του λαού, αλλά και ειδικά μέτρα για τους εστιακούς φοιτητές που τους διώχνει από τις εστίες χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο σύλλογος ΕΛΜΕΠΑ Χανίων διεκδικεί:

1. Να δοθεί τώρα λύση για τους συμφοιτητές μας που έχουν μείνει στον αέρα από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα ξενοδοχεία και τις εστίες.
2. Να ενημερωθεί αναλυτικά ο φοιτητικός σύλλογος για το τι πρόκειται να γίνει με το εξάμηνο, την εξεταστική, την τηλεκπαίδευση, συνολικά την λειτουργία του ιδρύματος από την διοίκηση
3. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να καταδικάσουμε την κυβέρνηση που κάνει έξωση στους εστιακούς φοιτητές πανελλαδικά
Στηρίζουμε την απόφαση του συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εστιακούς φοιτητές!
Να διασφαλιστούν για όλους τους φοιτητές που είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!
Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας επειδή δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.
Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!
Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως εύφορο πιο ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!
Απαιτούμε:
• Να διασφαλιστούν για όλους τους φοιτητές που είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες όλα τα απαραίτητα μέτρα.
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Δωρεάν μετακίνηση όσον φοιτητών επιθυμούν στον τόπο διαμονής τους με κρατική ευθύνη.
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

Μοιράσου το άρθρο: