Στο πλαίσιο συναντήσεων με φορείς και συλλογικότητες της τουριστικής (και όχι μόνο) επιχειρηματικότητας του Νομού Χανίων, που πλήττονται οικονομικά εξαιτίας της Υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης συναντήθηκε χτες Τετάρτη 13-5-2020 με εκπροσώπους Επαγγελματικών φορέων και τον Σύλλογο Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων εξέφρασαν την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει καθώς η επαγγελματική τους δραστηριότητα που συνδέεται άμεσα με τον Τουρισμό, πλήττεται φέτος βαρύτατα εξαιτίας της μη εκκίνησης της τουριστικής περιόδου.

Σημείωσαν μάλιστα πως ειδικά στα Χανιά η κρίση αυτή έρχεται μετά από έναν επίσης καταστροφικό χειμώνα για τον πρωτογενή τομέα. Τα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν από την κυβέρνηση κρίθηκαν από τους ίδιους ανεπαρκή, καθώς με μηδενικό τζίρο δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν στις λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων τους. Πόσο μάλλον στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών ή στην εξόφληση επιταγών που έχουν ήδη κόψει, καθώς όπως γίνεται κάθε χρόνο είχαν ήδη προβεί σε παραγγελίες και παραλαβές προϊόντων ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Οι παρόντες εκπρόσωποι αναφέρθηκαν επίσης στην απειλή λουκέτων και στους εργαζόμενους που οδηγούνται σε απόλυση, ενώ ζήτησαν στήριξη με συγκεκριμένες προτάσεις που είχαν ήδη εγγράφως αποστείλει σε όλους στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και στους τοπικούς Βουλευτές. Πέραν αυτών, τέθηκε το θέμα της επέκτασης του μέτρου για την αύξηση του Δημοτικού διαθέσιμου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και το δίκαιο αίτημα να μην περιοριστεί το μέτρο αυτό μόνο στο Παλιό Λιμάνι, αλλά να επεκταθεί και σε ολόκληρη την Παλιά Πόλη όπου οι χωροταξικές συνθήκες το επιτρέπουν. Μεταξύ άλλων έθεσαν και το θέμα της αναγκαίας αναβολής ανακατασκευής του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς για δύο (2) χρόνια, μέτρο που δεν θα φέρει τους καταστηματάρχες σε κατάσταση να βάλουν «λουκέτο» σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία.

O Παύλος Πολάκης, όταν πήρε τον λόγο, σημείωσε ότι «…δεν εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση το γενναιόδωρο εμπροσθοβαρές και κοστολογημένο πρόγραμμα στήριξης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας», που μεταξύ άλλων θα ανακούφιζε την μικρή και μεσαία επιχειρηματική τάξη. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το νέο και εξειδικευμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού που θα καταθέσει εντός των προσεχών ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιχείρησε να σκιαγραφήσει προκαταβολικά κάποιες από τις μέριμνες του νέου αυτού προτεινόμενου σχεδίου: για παράδειγμα το πρόγραμμα «Διακοπές για όλους» που ως πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού θα μπορούσε να δώσει το «φιλί της ζωής» στις πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις.

Προχώρησε δε και σε μια πρόχειρη εκτίμηση κόστους για ένα τέτοιο πρόγραμμα, υπολογίζοντας ως εξής: α) επιταγή μετακίνησης 50 €/άτομο, β) επιταγή διαμονής (για 5 διανυκτερεύσεις, με υπολογιζόμενο κόστος διανυκτέρευσης κατ’ άτομο 30 €/βραδιά): 5Χ30=150 €/άτομο και γ) επιταγή διατροφής (για 5 ημέρες, με υπολογιζόμενο ημερήσιο κόστος διατροφής 20 €/άτομο): 20Χ5=100. Για έναν αριθμό ωφελούμενων της τάξης των 500.000 ατόμων, το συνολικό κόστος θα ανέρχονταν σε 1,5 δις €. Ενώ το ποσό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά από το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου», για το οποίο υπάρχει ήδη κονδύλι στο Υπ. Ναυτιλίας από τη θητεία του Ν. Σαντορινιού και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικά, κ. Πολάκης τάχθηκε θετικά με το μέρος και τις διεκδικήσεις των επαγγελματιών και των εργαζόμενων στον τουρισμό.

Στη συνάντηση, που έγινε παρουσία και του Γραμματέα της ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Παπανδρέου, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης Γεωργία Μαρκουλάκη και το μέλος του Δ.Σ. Μανόλης Μανατάκης, ο Πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Ηλίας Καραπατάκης, ο Πρόεδρος καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Παναγιώτης Κλειδαράς και τέλος ο Δημήτρης Μουντάκης, εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του Ασφαλιστικού κλάδου.

Μοιράσου το άρθρο: