Η άμεση ολοκλήρωση των προληπτικών δράσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και γενικότερα ο συντονισμός και η οργάνωση των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία από φυσικές καταστροφές, εξετάστηκαν σε ευρείας σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, των αντιπεριφερειαρχών και στελεχών των δύο φορέων.

Ο περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό «να βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις ευθύνης άνθρωποι που έχουν αποδείξει έμπρακτα την αποτελεσματικότητά τους».

Αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των αντιπλημμυρικών έργων και την χρηματοδότηση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχες να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης των έργων και του καθαρισμού των ρεμάτων και όπου υπάρχουν προβλήματα «να καταγραφούν και να διερευνηθούν άμεσα οι δυνατότητες επίλυσής τους».

Χαρακτήρισε «αναγκαία» τη στενή συνεργασία αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης, τονίζοντας ότι «οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο μέτρο που τους αναλογεί» και πως υποχρέωση των δήμων είναι «να προχωρήσουν έγκαιρα στον καθαρισμό των φρεατίων».

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής, είχε αποφασίσει τη δημιουργία παρατηρητηρίου επικινδυνότητας ρεμάτων και τη σύσταση εργολαβίας «Επικινδυνότητας και ‘Αμεσης Παρέμβασης» η οποία θα επιλαμβάνεται προβλημάτων όπου απαιτείται άμεση αντιμετώπιση σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης προγραμματίζει την αύξηση των εργολαβιών και της αστυνόμευσης – έλεγχο αποφυγής απόρριψης μπαζών σε ρέματα, ενώ προχωρεί στην χαρτογράφηση τους.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων και με εισήγηση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.

Κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο θέμα της προστασίας των ρεμάτων, καλούν σε παρουσία την Τετάρτη 9/10 στις 3μμ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου το πρώτο θέμα είναι: «Συζήτηση – Ενημέρωση αναφορικά με τις διαδικασίες καθαρισμού, συντήρησης και έργων διευθέτησης ρεμάτων».

Όπως αναφέρουν υπάρχουν δρομολογημένες συνεδριάσεις του ΣτΕ για ακύρωση έργων σε ρέματα της Αττικής και τονίζουν πως: «Έχουμε ανάγκη τις μοναδικές πράσινες διαδρομές τους, χρειαζόμαστε την ευεργετική ύπαρξή τους!
Ζητάμε από τη νέα Περιφερειακή αρχή να καταργήσει τα δρομολογημένα έργα και να διαχειριστεί τα πολύτιμα υδατορέματα σύμφωνα με τις μεθόδους της οικομηχανικής (Βio technical Engineering), σεβόμενοι και εφαρμόζοντας όσα οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ποιότητα των νερών και τη διαχείριση της πλημμύρας επιτάσσουν».

Πηγή: AΠE-MΠE

Μοιράσου το άρθρο: