Σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται εκτάκτως για να συζητήσουν τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, στο καθεστώς διάσωσης των τραπεζών και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να προετοιμάσει τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης δεν έχει περιληφθεί επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης, καθώς παραμένουν οι αντιρρήσεις κρατών-μελών, με πρώτο την Ιταλία. Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να υποβάλουν σήμερα κοινό σχέδιο για την «αρχιτεκτονική του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης» προκειμένου να γίνει μία πρώτη συζήτηση στο θέμα αυτό.

Kοινό σχέδιο που θα περιγράφει λεπτομερώς το περίγραμμα ενός ειδικού για την ευρωζώνη προϋπολογισμού θα παρουσιάσουν σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ και ο Γερμανός ομόλογός του, Όλαφ Σολτς στη συνεδρίαση του Eurogroup, γράφει η γαλλική Le Figaro.

Η οικονομική κρίση του 2008 και μετά του ευρώ 2011-2012 που έπληξε τις νότιες χώρες της ζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος), εμβάθυνε ακόμη περισσότερο τις ανισότητες. Για να συγκλίνουν μεταξύ τους τα επίπεδα ευημερίας και ανταγωνιστικότητας, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα συγχρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια -«επιταχυντές ανάπτυξης- στην «έρευνα και ανάπτυξη, την καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο», επισημαίνει το γαλλογερμανικό έγγραφο.

Δεύτερος στόχος του προϋπολογισμού των «19», είναι η «σταθεροποίηση». Δηλαδή να υπάρχουν στη διάθεση των μελών εργαλεία κατά της κρίσης έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί μια αντίδραση έκτακτης ανάγκης και πανικού, όπως τα τελευταία χρόνια.

Σχετική είδηση: «Να ξεπεραστούν ταμπού» ζήτησε ο Μακρόν από την Μέρκελ για «επανίδρυση» της Ευρώπης

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: