Άκου! Η παράσταση αρχίζει!: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 | 27.03.2023, 21:00

Τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου, στις 21:00 ακούμε από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 τη ραδιοφωνική μεταφορά της Αντιγόνης του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέων έχει αναλάβει πλέον την εξουσία, ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα. Διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης ως προδότης της πατρίδας του. Ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης. Αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, δίκαιου και νόμιμου, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται. Καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Ο σκηνοθέτης της ραδιοφωνικής μεταφοράς του έργου, Θέμης Μουμουλίδης, που θα μιλήσει για την παράσταση στον Σιδερή Πρίντεζη λίγο πριν το τρίτο κουδούνι, σημειώνει: «Στην Αντιγόνη, η σκηνοθεσία επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση ενός ποιητικού κειμένου με βασικές προθέσεις να πρωταγωνιστεί ο καθαρά τραγικός λόγος και ταυτόχρονα η ανάδειξη της σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων. Ο κόσμος της εξουσίας που συχνά συνυπάρχει με αλαζονικές συμπεριφορές και ο κόσμος της ανθρώπινης ηθικής, που αντιπαλεύει τους νόμους της εξουσίας. Τη στιγμή που η Αντιγόνη αναδεικνύεται σε σύμβολο αντίστασης, την ίδια στιγμή ο Κρέων αναδεικνύεται σε τραγικό ήρωα, μεταμελημένο, αφού πρώτα έχει πληρώσει με τίμημα βαρύ το κόστος των επιλογών του

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Χρυσοστόμου (Κρέων), Ιωάννα Παππά (Αντιγόνη), Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Σαμόλης.

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή

Συνθέτης Μουσικής: Σταύρος Γασπαράτος

Συντελεστές Ηχοληψίας: Ν. Παππάς, Ι. Λαμπρόπουλος

Επιμέλεια –Παρουσίαση της εκπομπής Σιδερής Πρίντεζης.

Άκου! Η Παράσταση Αρχίζει!

Δείτε το trailer

_______________________________

Info

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023, στις 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #ΠρεμιέραΣτοΡαδιόφωνο #ΆκουΗΠαράστασηΑρχίζει

Live Streaming:  www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS