Διεθνής Ημέρα Μουσείων – 18 Μαΐου

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το θέμα του φετινού παγκόσμιου εορτασμού είναι «Μουσεία για την Ισότητα. Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου. Τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, προσφέρουν βιωματικές εμπειρίες για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες και αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.

Με αφορμή τον εορτασμό, το Αρχείο της ΕΡΤ επέλεξε και σας προτείνει την εκπομπή για τη σύγχρονη τέχνη “Η Εποχή των Εικόνων” η οποία επισκέπτεται και παρουσιάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ιταλίας MAXXI στη Ρώμη, σχεδιασμένο από τη διάσημη αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid).

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ MAXXI – WILLIAM KENTRIDGE: TRIUMFS AND LAMENTS, ΡΩΜΗ

(video)

Εκπομπή για τις εικαστικές τέχνες, με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, που παρακολουθεί την πολιτιστική επικαιρότητα σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Το Mουσείο MAXXI ή Μουσείο Τέχνης 21ου αι. εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2010 αποτελώντας ένα γεγονός-σταθμό στην πολιτιστική ζωή της Ιταλίας. Η εκπομπή δίνει μια συνολική εικόνα τόσο του ίδιου του κτιρίου, όσο και του περιεχομένου του. Χώρος και έργα συνδυάζονται με τρόπο ευφάνταστο και φιλικό προς τον επισκέπτη o οποίος εξερευνά το μουσείο με την αίσθηση μιας συνεχούς ροής ενέργειας. Αντιλαμβάνεται κανείς το κτίριο σαν μια διαστρωμάτωση πολιτισμών τόσο από την ανατολή όσο και από τη δύση.

Το μουσείο και οι συλλογές του, η σύνδεση των έργων με την αρχιτεκτονική, οι πηγές έμπνευσης του σχεδιασμού του κτιρίου και οι στόχοι του φορέα μέσα στις προκλήσεις των καιρών, είναι τα ζητήματα για τα οποία μιλούν στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του MAXXI, Χου Χανρού (Hοu Hanru), ο επιμελητής αρχιτεκτονικής του μουσείου Πίπο Τσιόρα (Pippo Ciorra).

Ο φακός της εκπομπής διατρέχει τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του μουσείου, ενώ για τα έργα τους που βρίσκονται στο μουσείο μας μιλούν οι ίδιοι οι Ιταλοί καλλιτέχνες Πιέτρο Ρούφο (Pietro Ruffo) και η Ελιζαμπέτα Μπενάσι (Elizabetta Benassi). Ο Πιέτρο Ρούφο αναλύει το έργο του με τίτλο “Ikosaedro” που εμπνεύστηκε από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης και η Ελιζαμπέτα Μπενάσι μας μεταφέρει με το έργο της στο κλίμα της περιοδικής έκθεσης με τίτλο “Please come back” ή “Ο κόσμος σαν φυλακή;” όπου εικοσιέξι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη φυλακή ως μεταφορά για τον σύγχρονο κόσμο και τον σύγχρονο κόσμο ως μεταφορά για την φυλακή.

Στο δεύτερο μέρος, η εκπομπή επισκέπτεται την όχθη του ποταμού Τίβερη, στο σημείο εκείνο όπου το 2016 o Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης Ουίλιαμ Κέντριτζ (William Kentridge) παρουσίασε την εμβληματική του τοιχογραφία “Θρίαμβοι και Θρήνοι” μήκους 550 μέτρων αφιερωμένη στην Ιστορία της Ρώμης. Σχέδια διαμορφωμένα από την μαύρη επικάλυψη που άφησε στο τσιμέντο η μόλυνση του περιβάλλοντος, έγιναν μαγικές εικόνες με πλήθος αναφορών από την Αρχαία Ρώμη έως τις σκηνές από την  Ντόλτσε Βίτα του Φεντερίκο Φελίνι. Έργο βγαλμένο από τη φθορά της πόλης στην οποία φιλοξενείται και καθώς τα αναχώματα του ποταμού θα συνεχίσουν να ρυπαίνονται τα επόμενα χρόνια, θα γίνεται όλο και πιο αχνό ώσπου θα εξαφανιστεί τελείως.

Έτος παραγωγής: 2017

Σενάριο-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS