Έλλη Λαμπέτη – 13 Απριλίου 1926

Συμπληρώνονται 95 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη (13 Απριλίου 1926), που άφησε τη δική της σφραγίδα στο θέατρο και στον κινηματογράφο με τη μοναδική της παρουσία, ερμηνεία και φωνή.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού “Πρώτη Σελίδα” στην οποία επιχειρεί, μόλις έναν χρόνο ύστερα από τον θάνατό της, να προσεγγίσει την εικόνα της σπουδαίας ηθοποιού. Η εκπομπή που αναφέρεται στη ζωή και στην καλλιτεχνική πορεία της Έλλης Λαμπέτη, ολοκληρώθηκε σε δύο συνέχειες.

Α΄ Μέρος
(video)


Το Α΄ μέρος κάνει αναδρομή στη ζωή της Έλλης Λαμπέτη, με κύριους σταθμούς τον χαμό αγαπημένων της προσώπων, την ιστορία με τη θετή της κόρη και την ασθένειά της ως το τραγικό τέλος της. Μαρτυρίες δικών της ανθρώπων όπως της αδερφής της, Αντιγόνης Λούκου, φίλων της από το θέατρο, Βέρας Κρούσκα, Κάτιας Δανδουλάκη, Άννας Γεραλή, συμμαθητριών της από τη δραματική σχολή, Δάφνης Σκούρα, Ολυμπίας Παπαδούκα, και του γιατρού της Διονύση Ραζή, φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητας της κορυφαίας ηθοποιού και ζωντανεύουν στιγμιότυπα της ιδιωτικής της ζωής, επικεντρώνοντας στο τελευταίο καλοκαίρι της ζωής της.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στα παιδικά της χρόνια στα Βίλια, στη ζωή της κατά τη διάρκεια της Κατοχής και το ξεκίνημά της στη Σχολή της Κοτοπούλη, στην πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1942 και στη σχέση της με τη δασκάλα της Μαρίκα Κοτοπούλη. Ο Φρέντυ Γερμανός ξεφυλλίζει το μπλοκ με τα σκίτσα που έκανε προπολεμικά η ηθοποιός, σχολιάζοντας την κλίση της στη ζωγραφική.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο φακός ξεναγεί τον θεατή στο εσωτερικό του σπιτιού της στην Κυψέλη, στο πατρικό της σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Βίλια Αττικής και στο σπίτι της στον Αϊ-Γιάννη του Πηλίου. Ο τηλεοπτικός φακός εισέρχεται επίσης στο καμμένο και κατεστραμμένο θέατρο Ρεξ, εκεί που η Λαμπέτη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό. Περιέχονται ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή της Έλλης Λαμπέτη όπως, αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα «Πεγκ, καρδούλα μου» του  Τζον Χάρτλεϊ Μάνερς (John Hartley Manners) και «Εβραία» του Μπρεχτ. Προβάλλονται: στιγμιότυπο συνέντευξής της στην Σούλα Αλεξανδροπούλου και την εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ (1978) και σκηνές από τις κινηματογραφικές ταινίες: «Αδούλωτοι Σκλάβοι», «Η Κάλπικη λίρα», «Ματωμένα Χριστούγεννα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το Κορίτσι με τα Μαύρα», «Το τελευταίο Ψέμα».

Ημερομηνία προβολής: 31 Οκτωβρίου 1984

Β΄ Μέρος
(video)


Το Β΄ μέρος του αφιερώματος επικεντρώνεται στη θεατρική και κινηματογραφική πορεία της Έλλης Λαμπέτη. Δικοί της άνθρωποι, φίλοι της ηθοποιοί και άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί της σχολιάζουν το μοναδικό ερμηνευτικό της ταλέντο και τη σχέση της με το θέατρο, με έμφαση στην τελευταία της παράσταση τη «Σάρα, τα παιδιά ενός κατώτερου θεού» (1981), από την οποία προβάλλονται πλάνα.

Περιλαμβάνονται αφηγήσεις σχετικά με τον πρώτο της θεατρικό ρόλο στο έργο «Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο»του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν που ανέβηκε στο θέατρο Ρεξ (1942), επίσης για την ερμηνεία της στο «Γυάλινο Κόσμο» (1946) με το Θέατρο Τέχνης, στο «Λεωφορείο ο Πόθος» (1965) και στο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» (1975). Περιγράφονται ακόμη, τα τελευταία της θεατρικά σχέδια. Για τη βαθιά αφοσίωσή της στο θέατρο μιλούν, η αδερφή της Αντιγόνη Λούκου, οι ηθοποιοί Άννα Γεραλή, Κάτια Δανδουλάκη, Νίκη Τριανταφυλλίδη και ο κορυφαίος θεατράνθρωπος και δάσκαλος Κάρολος Κουν ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με την κίνησή της πάνω στη σκηνή «μετατόπιζε το κενό του αέρα».

Καταγράφεται, επίσης, η κινηματογραφική της πορεία μέσα από την αναφορά στην πρώτη της εμφάνιση στην ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι» (1946), το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1953), και την ξένη ταινία «Χαμένο Κορμί» (1961), ελληνοιταλική παραγωγή σε σενάριο του συζύγου της Φρέντερικ Γουέϊκμαν, από τις οποίες περιέχονται στιγμιότυπα. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μιλάει για την Έλλη Λαμπέτη και την κινηματογραφική της παρουσία, αλλά και για τη σχέση της με τον Δημήτρη Χορν, ενώ παρεμβάλλονται ηχητικά αποσπάσματα με εξομολογήσεις των δύο ηθοποιών.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό. Περιλαμβάνονται ηχογραφημένες προσωπικές αφηγήσεις της Έλλης Λαμπέτη, απόσπασμα από το θεατρικό έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» και το τραγούδι με τη φωνή της από το έργο «Γλυκιά Ίρμα». Προβάλλονται επίσης, στιγμιότυπα από τη συνέντευξή της στην Σούλα Αλεξανδροπούλου και την εκπομπή της ΕΡΤ «Παρασκήνιο» για το ρόλο της στο έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» (1978). Τέλος περιέχεται σπάνια ηχογράφηση της Έλλης Λαμπέτη, μια προσωπική της κατάθεση λίγο μετά την παράλυση των φωνητικών της χορδών, ένα χρόνο πριν πεθάνει.

Ημερομηνία προβολής: 7 Νοεμβρίου 1984

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαίανδρος
Οργάνωση Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαπέτρου
Έρευνα Ρεπορτάζ: Ντέπυ Γκολεμά

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS