Ο Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου διοργανώνει το 1ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών “Γιορτές Ιωνίας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Μαρίνας Λέρου στις 21:00.
Η εκδήλωση εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους Μικρασιάτες προγόνους και περιλαμβάνει: Κείμενα στα οποία παρουσιάζεται η ιστορία της Ιωνίας και η σχέση της με το νησί. Χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, χορωδία, τραγούδια και χορούς από τόπους που εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες, μετά την καταστροφή του 1922. Το νησί ήταν το νοτιότερο άκρο της Ιωνικής γης και ως απόγονοι των Ιωνών, οι κάτοικοι της Λέρου επιδιώκουν στην διατήρηση, διάσωση και διάδοση της παράδοσης και της ιστορίας του νησιού.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήβας “ΚΟΝΤΙΤΟ”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής “ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ”, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Περάματος ΠΑΝΔΟΥΡΙΔΕΣ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγία η Γηροκομίτισσα Πάτρας και ο Χορευτικός Όμιλος “ΕΙΡΗΝΗ” Ηρακλείου Αττικής. Επίσης στο φεστιβάλ συμμετέχει για πρώτη φορά η Χορωδία του Συλλόγου μας υπό την διεύθυνση της Δάφνης Λέμπερου. Κείμενα, σκηνικά, καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρυσούλα Κουτουζου
Το 1ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών “Γιορτές Ιωνίας” πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Λέρου και είναι υπό την Αιγίδα του Θεάτρου Δώρα Στράτου, του C.I.D. -The International Dance Council- UNESCO, το CidLeros Section of CID UNESCO και της Ο.Π.Σ.Ε .
Είσοδος Ελεύθερη.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ