Από τις 7 Δεκεμβρίου 2024 έως και τις 7 Δεκεμβρίου 2025, στο κτίριο περιοδικών εκθέσεων του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται, με ελεύθερη είσοδο, η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο “Ελληνόβλαχοι και Εθνοευεργεσία: τεκμήρια από το παρελθόν – διδάγματα για το μέλλον. Η συμβολή του βλαχόφωνου παροικιακού ελληνισμού στη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους”.
Μια έκθεση για τους βλαχόφωνους της ελληνικής χερσονήσου, τις παροικίες τους στη βόρεια Βαλκανική και την κεντρική Ευρώπη κατά τον 18ο αι. και 19ο αι. και τον θεσμό της ευεργεσίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ως αξίας που μπορεί να εμπνεύσει και στο σύγχρονο περιβάλλον, προάγοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και ευθύνη. Προσεγγίζεται ο ευεργετισμός ιστορικά υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων εκείνων συνθηκών που ευνόησαν την εκδήλωσή του τη δεδομένη περίοδο, εστιάζοντας στα ίδια τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, στους τόπους της νέας τους εγκατάστασης και στο πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασαν ως μικρές -πλην όμως πανίσχυρες οικονομικά- κοινότητες.
Σκοπός δεν είναι η αγιογράφηση των προσωπικοτήτων, αλλά η ανάδειξη της σημασίας της γενναιοδωρίας τους. Τα κίνητρα, οι προθέσεις, τα ατομικά συμφέροντα και οι φιλοδοξίες τους υπόκεινται σε ιστορικές ερμηνείες διαφορετικών συχνά αποχρώσεων, ανάλογα με την ιδεολογική οπτική της θέασής τους. Tο ερώτημα ωστόσο που τίθεται αφορά τον ευεργετισμό στη σύγχρονη πραγματικότητα. Τι περιεχόμενο δίνεται σήμερα στην έννοια της ευεργεσίας; Ποιους αφορά και τι μορφές παίρνει; Μπορούν οι πράξεις ευεργεσίας του παρελθόντος να εμπνεύσουν έργα ευεργετικά για την κοινωνία του σήμερα;
Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ3, 102FM, 95.8FM