Τετραφωνία

Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 21:00, στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό μουσικό ταξίδι στον χρόνο, με έργα από τον ύστερο Μεσαίωνα ως και τις μέρες μας. Στο πιάνο ο σπουδαίος Θεσσαλονικιός βιρτουόζος Βασίλης Βαρβαρέσος, ενώ την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης, στο πλαίσιο της διάκρισής του στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας, που διοργάνωσε τον Μάιο η Κ.Ο.Θ, με το Βραβείο Ορχήστρας. Συμμετέχουν επίσης το κουαρτέτο σαξοφώνων ‘Ώσμωσις’ και οκταμελές ad hoc φωνητικό σύνολο, υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Γιολδάση.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ένας από τους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες των ημερών μας. Το έργο του «Το ισοκράτημα ενός μεσήλικα» είναι ένα κοντσέρτο για πιάνο, κουαρτέτο σαξοφώνων και ορχήστρα εγχόρδων, το οποίο αποτελεί σύμφωνα με την περιγραφή του δημιουργού του «μια προσωπική αφήγηση και μια συναισθηματική καταγραφή σκέψεων που απορρέουν από το πέρασμα μεταξύ νεανικής και γεροντικής ηλικίας». Η συνύπαρξη στο πρόγραμμα της συναυλίας αυτού του έργου με μια σύνθεση του αναγεννησιακού συνθέτη Φραγκίσκου Λεονταρίτη, συνδέει τη μουσική δύο Κρητικών συνθετών με διαφορά μισής χιλιετίας μεταξύ τους.

Το χορωδιακό μέρος ξεκινά με ένα τραγούδι του σημαντικότερου συνθέτη της ύστερης Μεσαιωνικής περιόδου και κεντρικής μορφής του κινήματος Ars Nova, του Γάλλο Γκιγιώμ ντε Μασώ, μέσα από την τετράφωνη “Λειτουργία της Παναγίας” που εδραίωσε τη λειτουργία ως μουσική μορφή και συνεχίζεται με ένα τραγούδι του Ιταλού Αναγεννησιακού δημιουργού, Τζοβάννι Πιερλουίτζι ντα Παλεστρίνα, του πιο γνωστού εκπροσώπου της Ρωμαϊκής Σχολής του 16ου αιώνα, με το βασισμένο στον Ψαλμό “Όπως η διψασμένη έλαφος”. Αναγεννησιακό είναι και το τραγούδι του κληρικού και συνθέτη Τουανό Αρμπό, ενώ καταλήγει στο μπαρόκ με ένα απόσπασμα από τη “Λειτουργία” του Τζάκομο Καρίσιμι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο φαντασίες του Χένρι Πέρσελ που θεωρούνται από τα πλέον περίπλοκα κομμάτια του είδους αυτού και αναδεικνύουν τη βαθιά γνώση του συνθέτη για τις πολυφωνικές τεχνικές της εποχής του ενώ το μουσικό οδοιπορικό ολοκληρώνεται με τη “Συμφωνία Δωματίου” του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που γράφτηκε αρχικά ως κουαρτέτο εγχόρδων με αφιέρωση του συνθέτη «προς τα θύματα του φασισμού και του πολέμου».

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ3, 95.8FM, 102FM

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TOP NEWS