«Απ’ όπου κι αν προέρχεται, ο χορός θα είναι πάντα η κρυφή γλώσσα της ψυχής» (Martha Graham)
Στις 29 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Η ημέρα, που επιλέχθηκε από την UNESCO προκειμένου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ο χορός δεν είναι τυχαία, αφού η 29η Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, ο οποίος θεωρείται δημιουργός του σύγχρονου μπαλέτου.
Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη του χορού, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.
Kάθε χρόνο, μία προσωπικότητα του χορού αναλαμβάνει να γράψει ένα μήνυμα, με στόχο την ανάδειξη του χορού ως μία μορφή τέχνης που δεν γνωρίζει κανενός είδους όρια και ενώνει όλους τους ανθρώπους. Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Χορού υπογράφει ο Λετονός Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, χορευτής και χορογράφος και το οποίο παραθέτουμε:
«Συχνά λέγεται πως ο χορός μπορεί να εκφράσει το ανείπωτο. Η χαρά, η θλίψη και η απόγνωση γίνονται ορατές· ενσαρκωμένες εκφράσεις της κοινής μας ευθραυστότητας. Μέσα από αυτό, ο χορός μπορεί να αφυπνίσει την ενσυναίσθηση, να εμπνεύσει την καλοσύνη και να γεννήσει την επιθυμία για ίαση αντί για βλάβη. Ιδιαίτερα τώρα—καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υπομένουν τον πόλεμο, αντιμετωπίζουν πολιτικές αναταραχές και εξεγείρονται ενάντια στην αδικία—η ειλικρινής ενδοσκόπηση είναι ζωτικής σημασίας. Είναι ένα βαρύ φορτίο για το σώμα, για τον χορό, για την τέχνη. Κι όμως, η τέχνη παραμένει ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε μορφή στο ανείπωτο, και μπορούμε να ξεκινήσουμε κάνοντας στον εαυτό μας μερικά ερωτήματα: Πού βρίσκεται η δική μου αλήθεια; Πώς τιμώ τον εαυτό μου και την κοινότητά μου; Σε ποιον λογοδοτώ;» (Μετάφραση στα ελληνικά από το αγγλικό πρωτότυπο: Γιόλα Κλείτου για το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Για το φετινό εορτασμό δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο της σειράς θεματικών ντοκιμαντέρ «Μια μέρα για όλο τον κόσμο» που βασίζονται σε παγκόσμιες ημέρες.
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ
Το επεισόδιο της σειράς κοινωνικού ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε παγκόσμιες ημέρες του ΟΗΕ, εστιάζει σε προσωπικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, των οποίων η συναισθηματική εμπλοκή και οι εμπειρίες τους φωτίζουν πτυχές της τέχνης του χορού, εισχωρώντας στον κόσμο της χορευτικής «οικογένειας» hip hop Waveomatics Crew και στον κόσμο της πρίμα μπαλαρίνας της Λυρικής Σκηνής Ελεάνας Ανδρεούδη.
Παρουσιάζεται η συνάντηση δύο διαφορετικών ειδών χορού, που χαρακτηρίζονται από την κοινή ανάγκη για έκφραση, μέσα από την κίνηση του σώματος, τη μουσική, την προσωπική προσπάθεια, την πειθαρχία και τη χαρά ενώ συγκεράζονται η κουλτούρα του δρόμου που εκφράζεται με το χιπ χοπ χορό και της σκηνής που εκφράζεται με το μπαλέτο.
Ο Άγγελος Αποστολίδης, με την ομάδα του «Waveomatics Crew», δημιουργούν χορογραφίες από κοινού, διατηρώντας παράλληλα ο καθένας την προσωπικότητά του.
Μέσα από τον χορό εκφράζουν τα βιώματά τους, λύνουν τις διαφορές τους και στέλνουν κοινωνικά μηνύματα. Μότο τους, «δείξε σεβασμό για να πάρεις σεβασμό». O Άγγελος αλλά και άλλα μέλη του χορευτικού γκρουπ μιλάνε για την αστική κουλτούρα του χιπ χοπ, τις καταβολές τις, την ιστορία και τις αξίες που διαπραγματεύτεται: την ειρήνη, την εξάλειψη της βίας, την κοινωνική ισότητα. Ο Άγγελος μιλά επίσης για την καταγωγή του αλλά και για ομοιότητες- διαφορές μεταξύ του break dance χορού (breaking) με το μπαλέτο.
Στον αντίποδα, παρακολουθούμε την Ελεάνα Ανδρεούδη, Πρώτη Χορεύτρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι σκληρές προπονήσεις σε καθημερινή βάση από τα 7 της χρόνια, έχουν ανταμείψει την Ελεάνα . «Το μπαλέτο είναι ομορφιά», λέει η Ανδρεούδη ενώ παρακολουθούμε πρόβες με τους συνεργάτες της χορευτές και τη δασκάλα χορού. Λόγος γίνεται για την τέχνη του μπαλέτου, για το αν είναι ελιτίστικη μορφή χορού ενώ η Ανδρεούδη μιλά για της εμπειρίες με το χορό, για παράδειγμα την συμμετοχή της ως πρώτη μπαλαρίνα στο Arena di Verona όπου χόρεψε στην Αίντα και τη Λα Τριαβιάτα.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν
Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου
Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση
Παραγωγή: 2021
Πηγή άρθρου:
“Message Author 2025.” International Dance Day, International Theatre Institute, 2024, https://www.international-dance-day.org/messageauthor.html. Accessed 25 Apr. 2025.