Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του πέθανε την 5η Μαΐου 1999. Ηθοποιός μεγάλων εκφραστικών δυνατοτήτων, διακρίθηκε σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, κάνοντας την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στην παράσταση «Αγριόπαπια» του Ίψεν, με την οποία το Θέατρο Τέχνης άρχισε την ιστορική πορεία του το 1942. Πολύ γρήγορα ο Βασίλης Διαμαντόπουλος καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης έως το 1949 και έπειτα συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο, είτε συγκροτώντας δικούς του θιάσους είτε συμπράττοντας σε θιάσους άλλων σημαντικών ηθοποιών. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας έπαιξε μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου και συμμετείχε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση το 1966 στο μονόπρακτο “Αυτός και το παντελόνι του”, του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Η πορεία του διακόπηκε την περίοδο της δικτατορίας μιας και αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, από όπου επέστρεψε το 1970. Αρχικά, συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στην συνέχεια με το Θέατρο Σάτιρα του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Το 1972 συνεργάστηκε με το Γιώργο Μιχαλακόπουλο στην ιστορική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος» του ΕΙΡΤ. Μετά τη Μεταπολίτευση συνέχισε την πορεία του στο θέατρο και συμμετείχε σε μερικές από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές σειρές της δημόσιας τηλεόρασης: Γαλήνη (1976), Ο Συμβολαιογράφος (1979), Χατζημανουήλ (1984), Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985), Η αγάπη άργησε μια μέρα (1998).
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Σκιαδόπουλου με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Στο επεισόδιο αυτό ο Άρης Σκιαδόπουλος συζητά με τον ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο στο δικό του θέατρο, το Σύγχρονο θέατρο.
Ο διακεκριμένος ηθοποιός και δάσκαλος της υποκριτικής σε μια εκ βαθέων συζήτηση κάνει αποτίμηση της παρουσίας του και προσφοράς του στο χώρο της τέχνης έχοντας διανύσει μακρά διαδρομή στο θέατρο. Μιλάει για τις αξίες και τα προσωπικά του πιστεύω που τον συντρόφευσαν ως στάση ζωής. Ενώ αρχικά ακολούθησε σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών τις διέκοψε για να ασχοληθεί με την τέχνη. Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης του Κουν. Μιλάει με θαυμασμό για τον δάσκαλό του Κάρολο Κουν ως την προσωπικότητα που τον γοήτευσε στο χώρο της τέχνης.
Κάνοντας αναδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία, εξομολογείται σε σχέση με τις στιγμές που χρειάστηκε να κάνει συμβιβασμούς στις επιλογές του, καταθέτοντας και πάλι τον καλύτερο εαυτό του. Μιλάει, επίσης, για τον ηθοποιό και για τη θεατρική πράξη, καθώς και για το πώς εκείνος αντιλαμβάνεται τη σχέση του με το κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης. Σχολιάζοντας την πορεία του θεάτρου στη χώρα μας, κάνει κριτική στις εμπορικές παραστάσεις που κατακλύζουν το χώρο του θεάματος προσελκύοντας ευρύ κοινό και καταθέτει τις δικές του προτάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή στο θέατρο. Αναφέρεται ακόμη, στις τηλεοπτικές σειρές με αυξημένη ακροαματικότητα και εξηγεί γιατί ο θεατής δεν ευθυγραμμίζεται εύκολα με το μη εμπορικό.
Γνωστός για την αριστερή του δράση και ενεργό μέλος του ΚΚΕ, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος μιλάει επίσης για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η συζήτηση επικεντρώνεται ακόμη, στο ρόλο των δραματικών σχολών και ο ίδιος ο ηθοποιός μιλάει για τους στόχους της δικής του σχολής και το Θεατρικό Εργαστήρι που δημιούργησε για τους νέους ηθοποιούς. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από δημοφιλή τηλεοπτικά σήριαλ στα οποία συμμετείχε. Γίνεται αναφορά στην επιτυχημένη σειρά «Εκείνος και Εκείνος», κοινωνική σάτιρα με βασικούς ήρωες το δίδυμο Σόλωνα και Λουκά, η οποία αγαπήθηκε από τον κόσμο. Τέλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος μιλάει για τη συμμετοχή του στην ταινία «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή.
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Παραγωγή: Τμήμα Ενημερωτικών Εκπομπών
ΕΤ- 1 1995
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr