Νίκος Γούναρης – 5 Μαΐου 1965

Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Γούναρη ο οποίος μεσουράνησε τη δεκαετία του ’50 στο ελληνικό πεντάγραμμο υπηρετώντας το ελαφρό τραγούδι. Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κιθαρίστας, συνθέτης, ερμηνευτής και στιχουργός, έφυγε από τη ζωή πρόωρα στις 5 Μαΐου του 1965 σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Ο Νίκος Γούναρης γεννήθηκε το 1915 στη Ζαγορά του Πηλίου και μεγάλωσε στον Βοτανικό.  Από παιδί έπαιζε κιθάρα, αν και αυτοδίδακτος γρήγορα εξελίχθηκε σε βιρτουόζο. Λίγο πριν από τον Πόλεμο άρχισε να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα, ενώ τότε γνώρισε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Ήθελα να μουνα Αδάμ» για να ακολουθήσει το «Άσπρα πουλιά». Τα τραγούδια του και οι ερμηνείες του συνδέθηκαν με την Κατοχή και τα πρώτα χρόνια της Απελευθέρωσης. Εμφανίστηκε τόσο σε κοσμικά μαγαζιά όσο και σε κλασικά λαϊκά κέντρα της εποχής. Ιστορικές έχουν μείνει επίσης οι ζωντανά ηχογραφημένες παραστάσεις του στο Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων και οι έκτακτες εμφανίσεις του σε κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του ’50.

Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια: «Σουσουράδα», «Αυτός ο άλλος», «Ποιος σε πήρε και μού ‘φυγες», «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ», «Που να ‘σαι τώρα αγαπημένη» και «Άρχισαν τα όργανα». Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 πρωτοπήγε στην Αμερική και εμφανίστηκε σε διάφορα διάσημα κέντρα και αίθουσες συναυλιών, μεταξύ των οποίων και στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Έκανε περιοδείες από την Κύπρο ως την Αυστραλία. Παρά τις μακροπρόθεσμες απουσίες του στο εξωτερικό έμεινε εξαιρετικά λαοφιλής ως το τέλος.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ – Ο ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο τραγουδιστή και συνθέτη Νίκο Γούναρη (1915-1965), που γυρίστηκε το 1988, για τα 23 χρόνια από το θάνατό του σπουδαίου τροβαδούρου, εστιασμένο στην καλλιτεχνική του πορεία μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν.

Για τον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο Νίκο Γούναρη μιλούν οι συνοδοιπόροι του Φώτης Πολυμέρης και Τώνης Μαρούδας στην τελευταία του εμφάνιση. Επίσης, ο Μίμης Πλέσσας και ο Γιώργος Κατσαρός οι οποίοι θυμούνται τη συνεργασία στα πρώτα τους βήματα μαζί του και παίζουν μελωδίες από τα αθάνατα τραγούδια του Νίκου Γούναρη, στο πιάνο και το σαξόφωνο αντίστοιχα. Μιλούν επίσης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο στιχουργός Θάνος Σοφός, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Γούναρη σε μεγάλες επιτυχίες όπως «Σε είδα να κλαδεύεις», «Ο κόσμος άλλαξε», «Ας ήταν λίγο να μ’ αγαπούσες» κ.ά., ο στιχουργός και συγγενής του Γιάννης Αγγελής, η εγγονή του Βαλεντίνη Γούναρη, ο Κώστας Βενετσάνος, η Ρίκα Διαλυνά που θυμάται τη συνάντησή της με τον Γούναρη στην Αμερική, ο μουσικός Πάρδας που τον συνόδευε στις περιοδείες του και άλλοι φίλοι και συνεργάτες του.

Αφηγούνται περιστατικά που αναφέρονται τόσο στο εξαίρετο ταλέντο του ως μουσικού όσο και σε στοιχεία της προσωπικότητάς του όπως το ήθος και η ευγένεια, το ανεξάντλητο κέφι για ζωή και το χιούμορ του, η καλοσύνη του και η φιλανθρωπία του που εκδηλωνόταν μέσα από ειδικές χειρονομίες σε φίλους ή αγνώστους που είχαν ανάγκη. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τις περιοδείες του στην Αυστραλία και στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ‘50 και την υποδοχή που του επιφύλασσαν οι ένθερμοι θαυμαστές του αλλά και για την αμεσότητά του με τον κόσμο όταν τραγουδούσε μπροστά σε πλήθος. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Μίμη Πλέσσα όπου περιγράφει στιγμές από την ιστορική συναυλία που δόθηκε το 1953 στο Καλλιμάρμαρο για τους σεισμόπληκτους του Βόλου, κατά την οποία ο Γούναρης εμφανίστηκε στο κατάμεστο Στάδιο μετά από χρόνια απουσίας στην Αμερική.

Τραγούδια του μας θυμίζουν οι Βίκυ Μοσχολιού, Τα Παιδιά από την Πάτρα, και ο Τώνης Μαρούδας που τραγουδά με την κιθάρα του «Ονειρεύτηκα για σένα μια ζωή» (στίχ. Παρασκευάς Μιχάλης).

Ακούγονται τα τραγούδια: «Γλυκά μου μάτια» (στιχ. Θάνος Σοφός), «Άρχισαν τα όργανα» (στίχ. Σουγιούλ/Σακελλάριος), «Ένα βράδυ που βρεχε» (στιχ. Σακελλάριος/Γιαννακόπουλος). Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά «Όταν γελάς», στίχοι και μουσική Νίκος Γούναρης), «Που να’ σαι τώρα αγαπημένη» (στιχ. Κοφινιώτης).

Περιλαμβάνονται πλάνα από δρόμο στην Πλάκα που βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο «Λουλούδια» όπου εμφανιζόταν ο Νίκος Γούναρης. Επίσης, στιγμιότυπα από ρεπορτάζ με δηλώσεις του απλού κόσμου για τον Γούναρη και τα αξέχαστα τραγούδια του. Περιλαμβάνονται ακόμη αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’50 όπου εμφανίζεται και τραγουδά ο Νίκος Γούναρης.

Έτος παραγωγής: 1988

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Άγγελος Ρούσσος
Επιμέλεια-συντονισμός: Μουσικό Τμήμα ΕΤ-2

Ημερομηνία προβολής: 13 Ιουνίου 1989

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS