Νίκος Γαλανός – 19 Μαΐου 2025

Ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Γαλανός έφυγε χθες, 19 Μαΐου, από τη ζωή. Γεννημένος το 1945, σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη το 1962 με ένα μικρό ρόλο στην ταινία ”Οργή”. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Σουπιωνάς αλλά το άλλαξε σε Γαλανός έπειτα από παρότρυνση του Φιλοποίμενα Φίνου, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία του Νίκου Φώσκολου ”Η Λεωφόρος του Μίσους” (1968). Από εκείνη την ταινία και έπειτα, ο Νίκος Γαλανός καθιερώθηκε ως ζεν πρεμιέ πρωταγωνιστής της Finos Film. Ειδικότερα, πρωταγωνίστησε σε αρκετές δημοφιλείς ταινίες όπως: ”Ορατότης μηδέν” (1970), ”Ο Αστραπόγιαννος” (1970), ”Η αμαρτία της ομορφιάς” (1972), ”Η Αλίκη Δικτάτωρ” (1972), ”Η Ρένα είναι όφ-σάιντ” (1972), κ.ά.

Παράλληλα, ο Νίκος Γαλανός πρωταγωνίστησε σε σημαντικές σειρές τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το 1974 έκανε το ντεμπούτο του στην ΥΕΝΕΔ με τη σειρά ”Οι Δίκαιοι”. Εμφανίστηκε ακόμη στις σειρές: ”Ο κόσμος κι ο Κοσμάς” (ΥΕΝΕΔ, 1981), ”Οι ιερόσυλοι” (ΕΡΤ-2, 1983), ”Μαντώ Μαυρογένους” (ΕΡΤ-1983), ”Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα” (ΕΡΤ-2, 1987), ”Αντίζηλες” (ΕΤ-2, 1989), ”Χρυσά κορίτσια” (ΕΤ-1, 2007), κ.ά. καθώς και σε αρκετά επεισόδια της θρυλικής σειράς ”Το Θέατρο της Δευτέρας”. Στην ιδιωτική τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές: ”Απαγορευμένη Αγάπη” (MEGA 1998), ”Κλεμμένα Όνειρα” (MEGA, 2011), ”Έρωτας Μετά” (ALPHA, 2019) και, πιο πρόσφατα, ”Η Γη της Ελιάς” (MEGA, 2021).

Το Αρχείο της ΕΡΤ αποχαιρετά τον αγαπημένο ηθοποιό με ένα μοναδικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο, το επεισόδιο ”Πλέι Στρίντμπεργκ” της σειράς ”Το Θέατρο της Δευτέρας” παραγωγής 1988.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΠΛΕΪ ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ

Η εκπομπή «Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει το έργο του Φρίντριχ Ντίρενματ «Πλέι Στρίντμπεργκ», σε σκηνοθεσία Λυκούργου Καλλέργη και τηλεσκηνοθεσία Πέτρου Λεωκράτη.

Με το συγκεκριμένο έργο, που βασίζεται στον «Χορό του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, ο Φρίντριχ Ντίρενματ επιχειρεί μια στροφή στο θέατρο του παραλόγου, ακολουθώντας τον απολογισμό της εικοσιπεντάχρονης κοινής πορείας ενός ζευγαριού. Ειδικότερα, ο Ντίρενματ, χρησιμοποιώντας την αποστασιοποιητική μέθοδο του Μπρεχτ, οργανώνει — σαν σε ρινγκ — δώδεκα αναγγελθέντες γύρους σκληρά κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ των δύο συζύγων (Αντιγόνη Βαλάκου και Λυκούργος Καλλέργης).

Μόνο που ο Ντίρενματ, μέσα από αυτή τη σύγκρουση και ένα «ιψενικό τρίγωνο», μιλά για την «ηθική» της αστικής τάξης. Σε αυτή τη διαμάχη των συζύγων, άλλοτε εκτός του ρινγκ, ωσεί «παρών» κατά την απουσία του και άλλοτε εντός του ρινγκ — ως «παρατηρητής», «διαιτητής», αλλά και ένοχος και συνένοχος — παρίσταται και ένα τρίτο πρόσωπο: ο φίλος του συζύγου και εραστής της συζύγου (Νίκος Γαλανός).

Έτος παραγωγής: 1988
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 12/12/1988
Σκηνοθεσία: Λυκούργος Καλλέργης
Τηλεσκηνοθεσία: Πέτρος Λεωκράτης
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Βαλάκου, Λυκούργος Καλλέργης, Νίκος Γαλανός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS