Στις 9 Ιουλίου 1956, ένας ισχυρός σεισμός 7,5 ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή νότια της Αμοργού συντάραξε την περιοχή των Κυκλάδων. Η σεισμική δόνηση, που καταγράφεται σαν η πιο ισχυρή δόνηση στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα, έπληξε έντονα το νησί της Σαντορίνης, αφήνοντας πίσω 53 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, ενώ προκάλεσε ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα ύψους έως και 25 μέτρων. Η σεισμική ακολουθία εκείνης της χρονιάς προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Σαντορίνης.
Σε ανάμνηση του τραγικού γεγονότος αλλά και των νεκρών, τραυματιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις Κυκλάδες , δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο της σειράς:
ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ με τίτλο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Η «Μηχανή του χρόνου» του δημοσιογράφου Χρίστου Βασιλόπουλου είναι μια ενημερωτική εκπομπή για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Παρουσιάζει δημοσιογραφικές έρευνες για ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί αφιέρωμα στη Σαντορίνη. Παρουσιάζει στοιχεία που καλύπτουν σημαντικά θέματα για το νησί από το 1600 π.Χ. ως σήμερα, όπως το ηφαίστειο, οι εκρήξεις του, η μυθολογία γύρω από αυτό, το προϊστορικό παρελθόν, τα παραδοσιακά προϊόντα, η τοπική οικονομία, η αρχιτεκτονική και τα υπόσκαφα σπίτια, η αρχαιολογία, ο τουρισμός από τη δεκαετία του 1970 και μετά.
Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλάνα από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Καμμένη το 1925, από το σεισμό του 1956 , τις καταστροφές στη Θήρα και την Οία και την κινηματογραφημένη περιοδεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο νησί, από τον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι με το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο και τέλος από την επίσκεψη του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και του Κόνραντ Αντενάουερ, Πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας.
Μιλούν ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος, η ξεναγός Τζέμα Οικονομοπούλου, Γεώργιος Παπαδόπουλος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, ο ηφαιστειολόγος Μιχάλης Φύτικας, ο αρχαιολόγος Χρήστος Ντούμας, ο πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας Μάκης Κανακάρης, ο πράκτορας τουρισμού Νίκος Δαμίγος, καθώς και ντόπιοι.
Προβάλλονται αποσπάσματα από τις εκπομπές «Το βλέμμα» και «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα» του Δημήτρη Δημογεροντάκη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Παρουσίαση- Διεύθυνση σύνταξης: Χρίστος Βασιλόπουλος
Έρευνα: Αντιγόνη Βιντιάδη
Αρχισυντάκης: Δημήτρης Πετρόπουλος
Δείτε περισσότερα εδώ archive.ert.gr