Νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ – Ιούλιος 1975

Η κρίσιμη μετάβαση από την δικτατορία των συνταγματαρχών στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας συνδέθηκε με μεγάλες θεσμικές αλλαγές τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης που αφορούσαν όπως ήταν φυσικό και τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικότερα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό αρχείο 50 ετών, του Ιουλίου του 1975, τη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του Γιάννη Λάμψα, ο οποίος επί κυβέρνησης Καραμανλή το 1974 είχε αναλάβει τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών και μιλά στον τηλεοπτικό φακό του ΕΙΡΤ για την εξάμηνη ως τότε εμπειρία του. Η συνέντευξη δόθηκε στην εκπομπή «Οι Ρεπόρτερς» την νέα ενημερωτική εκπομπή της Μεταπολίτευσης η οποία με την ανανεωμένη θεματολογία της, τον ελεύθερο δημοσιογραφικό λόγο και τα εξαιρετικά επίκαιρα ρεπορτάζ είχε μεταβάλει την τηλεοπτική πραγματικότητα της εποχής.

ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΨΑ

Στην εκπομπή «Οι Ρεπόρτερς» ο δημοσιογράφος Χρήστο Οικονόμου συνομιλεί με τον Γενικό Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών Γιάννης Λάμψα για τα θέματα του Υπουργείου Τύπου κατά τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης. Στο προσκήνιο βρίσκονταν τα τρία νομοθετήματα που ετοιμάζονταν: ο Οργανισμός του Υπουργείου που θα εξέταζε και το θέμα αναδιοργάνωσης των Επιτροπών κρίσεως ταινιών, ο Νόμος περί Τύπου και οι νέες διατάξεις που θα περιλάμβανε όπως το θέμα της ευθύνης των εκδοτών και των δημοσιογράφων, του δικαιώματος πληροφόρησης των δημοσιογράφων από τις δημόσιες υπηρεσίες και την ελευθεροτυπία μέσα π.χ. από τη σχέση δημοσιογράφου και εκδότη, καθώς και ο Νόμος για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Μιλά για την ανάγκη ρυθμίσεων για μια περισσότερο αυτόνομη και αντικειμενική ραδιοτηλεόραση κάνοντας αναφορά και στη συμβολή κορυφαίων στελεχών της αγγλικής και γερμανικής τηλεόρασης όπως, ο Σερ Χιου Γκριν (Hugh Green) και ο Άλαν Πρόθροου (Allan Prothrow) από το BBC οι οποίοι κλήθηκαν να μελετήσουν την υπάρχουσα κατάσταση και τον τρόπο αναδιοργάνωσής της με στόχο την πρόταση δημιουργίας ενός νέου και σύγχρονου νόμου για την τηλεόραση. Η κυβέρνηση παρουσίασε και ψήφισε λίγους μήνες αργότερα τον Δεκέμβριο του 1975, τον νόμο 230/1975 «περί ιδρύσεως Ανωνύμου Εταιρείας υπό την επωνυμία Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόρασις» (ΕΡΤ) στη θέση του παλιού ΕΙΡΤ με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού». Έμεινε στην ιστορία ως «νόμος Λαμπρία» – ο Παναγιώτης Λαμπρίας, τότε ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, χαρακτηριστικό στοιχείο του κλίματος της εποχής είναι η αντιπαραβολή σε σχέση με το αυταρχικό και προπαγανδιστικό πνεύμα της επταετίας στην πληροφόρηση, και η υπογράμμιση του μελήματος για την αντικειμενική ενημέρωση του κοινού και για την ελευθεροτυπία.

Επίσης, ο Λάμψας ενημερώνει για τα μέτρα κάλυψης της δίκης των πρωταιτίων της Χούντας που θα ξεκινούσε σε λίγες μέρες (28 Ιουλίου 1975), επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ανταποκριτών ξένου Τύπου. Αναφέρει τέλος εκδηλώσεις που προσέλκυαν στη χώρα μας πολλούς ξένους δημοσιογράφους, την περίοδο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως η Παγκόσμια Έκθεση Γελοιογραφίας στο Άλσος Κηφισιάς ή σεμινάρια για θέματα Τύπου και μέσων ενημέρωσης.

Ο Γιάννης Λάμψας γεννήθηκε το 1921 και πέθανε το 2002. Μέχρι την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία συνεργάστηκε με πολλές αθηναϊκές εφημερίδες ως αρθρογράφος και επιτελικό στέλεχος. Διετέλεσε συνεργάτης των εφημερίδων “Καθημερινή” και “Ακρόπολη”, διευθυντής των εφημερίδων “Ώρα” και “Ημέρα”, διευθυντής του περιοδικού “Πολιτικά Θέματα” και εκδότης του περιοδικού “Μεθαύριο”. Επί δικτατορίας συνελήφθη και κατόπιν αυτοεξορίστηκε στο εξωτερικό, όπου συνεργάστηκε με τον Παύλο Μπακογιάννη στις εκπομπές της “Ντώυτσε Βέλλε”. Με τη Μεταπολίτευση επέστρεψε και έγινε Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών. Από τα τέλη του 1975 ως το 1978 ήταν Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ.  Ο Γιάννης Λάμψας συνέβαλε θετικά στην προώθηση των θεμάτων του Τύπου και γενικότερα στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ο κοινωνικός τους ρόλος έγινε καθοριστικός από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Έτος παραγωγής: 1975
Ημερομηνία μετάδοσης: 11 Ιουλίου 1975

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS