20 χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου ηθοποιού Δημήτρη Χορν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 16η Ιανουαρίου 1998. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει να ακούσετε το θεατρικό έργο «Το Αυγό» του Φελισιέν Μαρσό, με τον Δημήτρη Χορν στον κεντρικό ρόλο, σε μια σπάνια ηχογράφηση του ΕΙΡ του 1960, από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

«ΤΟ ΑΥΓΟ» του Φ. Μαρσώ

(audio)
Το θεατρικό έργο «Το Αυγό» του Βέλγου συγγραφέα Φελισιέν Μαρσό γράφτηκε το 1956 και εντάσσεται στα έργα ξένου ρεπερτορίου που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΕΙΡ και την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης». Πρόκειται για σάτιρα, δράμα και αλληγορία μαζί που καυτηριάζει το θέμα τη διαμόρφωσης της «μοίρας» του ανθρώπου από το κοινωνικό σύστημα στο οποίο ζει, προβληματίζοντας για την ευθύνη του ατόμου. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον πρωταγωνιστή του Εμίλ Μαγκί, το ρόλο του οποίου ο Δημήτρης Χορν ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να αφηγείται ο ίδιος στο κοινό τη ζωή του και να βρίσκεται μπροστά στον κόσμο σαν μπροστά σ’ ένα αυγό. Διορθώνοντας στην πρώτη σκηνή ένα ραδιόφωνο, συλλογίζεται συνάμα πως, όπως στο ραδιόφωνο πρέπει να βρει κανείς κάποιο κόλπο για να το κάνει να λειτουργήσει, έτσι και για την επιτυχία στη ζωή χρειάζεται κι εκεί κάποιο κόλπο. Τον ίδιο ρόλο ο Χορν είχε ερμηνεύσει και στη θεατρική σκηνή πέντε χρόνια αργότερα, κατά τη χειμερινή περίοδο 1965-1966, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Η ραδιοσκηνοθεσία είναι του Κωστή Μιχαηλίδη και η μετάφραση-διασκευή της Ιουλίας Ιατρίδη. Μουσική επιμέλεια: Σοφία Μιχαλίτση. Ακούγονται ακόμη οι ηθοποιοί: Άννα Κυριακού (Ορτάνς Μπερτουλέ), Ανδρέας Φιλιππίδης (Ντιγκομιέ), Δημήτρης Καλλιβωκάς, Λίλη Παπαγιάννη, Τρύφων Καρατζάς, Γιάννης Βογιατζής, Σπύρος Ολύμπιος, Νίκος Βασταρδής κ.ά.

Το έργο μεταδόθηκε την 13η Ιουλίου 1960 από το Εθνικό Πρόγραμμα.

Δείτε εδώ την εκπομπή από τη σειρά «Παρασκήνιο» αφιερωμένη στον Δημήτρη Χορν. Έτος παραγωγής: 2005

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: