28 Οκτωβρίου 1940 – έναρξη ελληνοϊταλικού πολέμου

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

«ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ» (1940)

(video)

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο ελληνικό τραγούδι του 20ού αιώνα και τους δημιουργούς του. Το επεισόδιο αυτό ανιχνεύει τις συνθήκες δημιουργίας του διάσημου τραγουδιού «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» των Μίμη Τραϊφόρου και Μιχάλη Σουγιούλ που ηχογραφήθηκε το 1940.

Οι κόρες του συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ ΗΡΩ και ΑΛΙΚΗ ΣΟΥΓΙΟΥΛ εξηγούν πώς γράφτηκε το «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» πάνω στο ανατολίτικου ρυθμού δημοφιλές τραγούδι «Ζεχρά» του 1939 που έγραψε ο Αιμίλιος Σαββίδης και που είχε ευρεία διάδοση στο ελληνικό κοινό. Το νέο τραγούδι γράφεται με αφορμή μια πολεμική επιθεώρηση, σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και επαναλαμβάνεται από τη Σοφία Βέμπο. Τονίζεται η συγκλονιστική απήχηση που είχε στους στρατευμένους Έλληνες καθώς και η συμβολή του στην εμψύχωση του στρατού και του λαού.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ που πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, θυμάται τις μέρες της επιστράτευσης και του αυθόρμητου ενθουσιασμού του κόσμου ενώ οι στρατιώτες πήγαιναν προς το μέτωπο. Μέσα από προσωπικά του βιώματα υπογραμμίζει τη δύναμη του συγκεκριμένου τραγουδιού ως προς τη διατήρηση του υψηλού ηθικού και φρονήματος των Ελλήνων φαντάρων, και την επιρροή που ασκούσε η φωνή της Βέμπο στην ψυχή των στρατιωτών.

Η ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ μιλάει για το ρόλο της θεατρικής επιθεώρησης στα χρόνια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, τον ενημερωτικό της χαρακτήρα αλλά και τη συμβολή της πολεμικής σάτυρας στην εμψύχωση του Έλληνα του ’40 και στην ψυχαγωγία των φαντάρων και των τραυματιών. Γίνεται λόγος επίσης, για τη δράση του Μ. Σουγιούλ και της Βέμπο στο μέτωπο κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου με σκοπό την ανύψωση του φρονήματος των στρατιωτών, όπως και για την επίδραση που ασκούσε η ίδια η Βέμπο στον ψυχολογικό τους επηρεασμό.

Τέλος, παρατίθεται σύντομο βιογραφικό του Μιχάλη Σουγιούλ (γεν. 1906). Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προβάλλονται αποσπάσματα από το «Εκπομπές που Αγάπησα –Σοφία Βέμπο» του Φρέντυ Γερμανού, πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό  από την επιστράτευση του ’40 και το αλβανικό μέτωπο, καθώς και αντικείμενα από τη ζωή της Βέμπο, του Τραϊφόρου και του Σουγιούλ.

Δείτε επίσης φωτογραφικό αφιέρωμα:

Η καθημερινή ζωή των στρατιωτιών στο Αλβανικό Μέτωπο, αλλά και στιγμιότυπα από τη ζωή στα μετόπισθεν, μέσα από μια ψηφιακή συλλογή φωτογραφιών του Αρχείου της ΕΡΤ.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS