Άλκης Στέας – 9 Μαρτίου 1999

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του Άλκη Στέα, στις 9 Μαρτίου 1999. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ, την τηλεοπτική συνάντηση του με τη Ρένα Θεολογίδου στο αφιέρωμα για τα 60 χρόνια του ραδιοφώνου, στο πλαίσιο της εκπομπής:

ΡΙΜΕΪΚ
(video)
Νέο

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Στα συγκεκριμένα αποσπάσματα ο Άλκης Στέας θυμάται τα πρώτα του βήματα στο ραδιόφωνο, σημαντικές στιγμές της πολύχρονης καριέρας του, αλλά και σημαντικές στιγμές του ραδιοφώνου. Κι όπως λέει χαρακτηριστικά: «Αν δεν με διέκοπτε κανείς θα μπορούσα να μιλώ 20 ολόκληρα χρόνια, μέρα και νύχτα για το ραδιόφωνο».

Ο Άλκης Στέας θυμάται πως ξεκίνησε να κάνει ραδιόφωνο, μετά από προτροπή ενός καθηγητή του και αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτηρίζει «μάνα του ραδιοφώνου», αφού όπως εξηγεί: «Ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν από το κράτος τη δημιουργία του ραδιοφώνου». Θυμάται επίσης τις πρώτες του εκφωνήσεις σε δελτία ειδήσεων, τη συνάντηση του με τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, Χριστόδουλο Τσιγάντε, ο οποίος, ενθουσιασμένος από τη δουλειά του, έδωσε εντολή να μονιμοποιηθεί, ενώ αποκαλύπτει και για ποιο λόγο δεν συνέβη ποτέ αυτό και συνέχισε και τα επόμενα χρόνια ως συνεργάτης της ΕΡΤ.

Αναφέρεται ακόμη στις μεταδόσεις των παρελάσεων, στις γιορτινές εκπομπές, τα ραδιοφωνικά κουίζ και τις ραδιοφωνικές χορηγίες (προσφερόμενα προγράμματα), όπως οι εκπομπές «Χαρούμενες τουλίπες» και «Τα καθημερινά του καθημερινού», την οποία παρουσίαζε ο Δημήτρης Χορν, αλλά και στους Γιάννη Διακογιάννη, Μιχάλη Γιαννακάκο και Νίκο Φώσκολο, οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από τις ραδιοφωνικές περιγραφές τους στην «Αθλητική Κυριακή». Δεν θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί και στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού, το οποίο, όπως τονίζει, τον έχει σημαδέψει, όπως και στο ραδιοφωνικό τηλεφωνικό παιχνίδι, το οποίο παρουσίαζε από το 1953 έως και τις 20 Απριλίου 1967, που κόπηκε από το καθεστώς της χούντας, αφού όπως λέει: «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι μπορεί να επιτραπεί ένα ζωντανό πρόγραμμα».

Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έτος παραγωγής: 1998

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS